Nordkorea till randen av krig

Tonläget trappas upp - alla samarbeten stoppas.


Nordkorea säger upp alla politiska och militära överenskommelser med Sydkorea, inklusive ett avtal om gränsdragningen i Gula havet. Den politiska ledningen säger att Sydkorea har fört relationerna "till randen av krig".

Uttalandet från Nordkoreas återföreningskommitté återgavs av den statliga nyhetsbyrån KCNA. Det kommer mindre än två veckor efter det att Nordkorea hotade att "inta en konfrontationshållning" för att krossa Sydkoreas regering.

Sydkorea uppmanar grannlandet att återgå till förhandlingsbordet.

– Vi ber Nordkorea att återuppta dialog så fort som möjligt, säger Kim Ho-Nyoun, talesperson för den sydkoreanska regeringen, till BBC News.

Relationerna mellan de två koreanska staterna har försämrats sedan Lee Myung-Bak tillträdde som Sydkoreas president för ett år sedan. Han har valt en tuffare linje mot Pyongyang än sina företrädare.

Försiktigt svar

Experter ser Norkoreas utspel som ett sätt att testa Obama.

"Vår regering beklagar djupt. Vi manar Nordkorea att acceptera vår uppmaning till dialog så fort som möjligt", hette det i uttalandet från Sydkoreas återföreningsdepartement. En del bedömare har tolkat Nordkoreas höjda tonläge som ett sätt att påkalla uppmärksamhet från USA:s nye president Barack Obama, för att se till att Nordkorea har fortsatt hög prioritet i USA:s utrikespolitik. I fredagens uttalande anklagades Lees regering för att hänsynslöst ha övergett alla överenskommelser med Pyongyang. I det läget är det självfallet ingen anledning för Nordkorea att anse sig bundet av dessa avtal, hette det.

Omtvistad gräns

Ett av de avtal som Nordkorea nu tänker strunta i är den havsgräns i Gula havet som drogs upp av de USA-ledda FN-styrkorna efter Koreakriget 1950-1953. Även om gränsen har betraktats som i praktiken fastställd, så har den aldrig accepterats helt av Nordkorea, som upprepade gånger har krävt att den ska ritas om. Två gånger har den varit föremål för blodiga sjöstrider, 1999 och 2002. De två koreanska staterna har aldrig slutit fred efter Koreakriget, men har genom åren undertecknat en rad samarbetsavtal, i synnerhet under Lees två liberala företrädare på presidentposten.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!