Måndag 5 Dec
Stockholm

Island väntas få vänsterstyre

Islänningarna har väntat i fyra månader. Nu är den här: deras nya regering.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Efter fyra månaders arga protester får islänningarna äntligen vad alla krävt: En ny regering. Den nya vänsterregeringen väntas tillträda på lördag.

Socialdemokraterna och Vänstern-De gröna satt hela fredagen i förhandlingar som även innefattade det borgerliga Framstegspartiet. Detta oppositionsparti har komplicerat förlossningen genom att ställa krav för att stödja den nya minoritetsregeringen.

Isländska medier uppgav att regeringen skulle presenteras på lördagen.

Väntad statsminister blir inte S-ledaren Ingibjörg Gisladottir som lett regeringsförhandlingarna utan den socialdemokratiska veteranpolitikern Johanna Sigurdardottir. Hon blir i så fall inte bara Islands första kvinnliga statsminister utan också världens första öppet homosexuella regeringschef. Den 66-åriga politikern, socialminister i den avgående regeringen, anses ha sällsynt god hand med att jämka samman motstridiga politiska krafter.

Riksförbundet för sexuellt likaberättigade (RFSL) räknar med att Johanna Sigurdardottirs tillträde får en positiv effekt för andra homosexuella i världen.

– Man ska inte underskatta effekten. Det är en duktig politiker och ett exempel på att det går att vara öppen med det, säger Sören Juvas, förbundsordförande för RFSL, till TT.

Att den 66-åriga Johanna Sigurdadottier lyckats komma så långt - trots att hon är både kvinna och öppen homosexuell, tyder på att hon är mycket kompetent, menar Juvas.

– Jag tror att det kommer att betyda mycket för både bisexuella- och lesbiska kvinnor men även för heterosexuella kvinnor.

RFSL tror att fler politiker kommer att komma ut ur garderoben efter det här.

– Det är jag övertygad om. Hon har gått före, hon är en förebild, säger Juvas.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.