Stockholm

Ny vänsterregering på Island

Två vänsterpartier, Socialdemokraterna och Vänster-De gröna bildar ny regering.


Läs mer

Socialdemokraterna och Vänster-De gröna meddelade på lördagen att de enats om att bilda en isländsk koalitionsregering. Beskedet kom sedan partierna säkrat stödet i parlamentet från det borgerliga Framstegspartiet.

–Om allt går som planerat nu tar en ny regering över på söndag eftermiddag, sade Steingrimur Sigfusson, ledare för Vänstern-De gröna, till journalister i Reykjavik.

Han sade att regeringen kommer att föreslå ett tidigarelagt parlamentsval den 25 april.

Beskedet kom efter fem dagars förhandlingar mellan Vänstern-De gröna och Socialdemokraterna om att bilda en minoritetsregering som tar över efter den avgående statsministern Geir Haardes koalitionsregering, som kollapsade den 26 januari till följd av Islands djupa ekonomiska kris.

Får stöd i parlamentet

Tusentals islänningar har förlorat sina besparingar och jobb sedan landets en gång blomstrande finanssektor föll isär i oktober förra året, och många lade skulden på Haarde för krisen.

Regeringsförhandlingarna stötte på hinder i fredags när Framstegspartiet, som informellt sagt att de skulle stötta den nya koalitionen i parlamentet, verkade dra sig tillbaka med argumenten att den nya politiken var alltför vag och att de ville ha mer inflytande.

På lördagen bekräftade Framstegspartiets ledare Sigmundur Gunnlaugsson att hans parti gått med på att erbjuda regeringen sitt stöd.

–Framstegspartiets parlamentsmedlemmar har nått slutsatsen att vi kommer att försvara regeringen i en förtroendeomröstning, sade Gunnlaugsson, men lade till att hans parti inte kommer att gå på regeringslinjen i alla frågor.

Kvinnlig statsminister

Ny statsminister blir med största sannolikhet Socialdemokraternas veteranpolitiker Johanna Sigurdadottir. Väljs den 66-åriga politikern, socialminister i den avgående regeringen, till posten blir hon inte bara Islands första kvinnliga statsminister utan även världens första homosexuella regeringschef.

Den fullständiga listan på vilka som kommer att ingå i den nya regeringen meddelas inte förrän vid lunchtid på söndagen, efter det att Socialdemokraterna centralkommitté samlats för att godkänna överenskommelsen. En formell överlämning av makten från den avgående regeringen görs vid ett senare tillfälle av Islands president.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.