Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Putin anklagas för pengatvätt

Nyheter | 13/02/2009 16:26

Finansmannen Boris Berezovskij har bevis för att Putin använder svarta pengar.

Den kontroversielle ryske finansmannen Boris Berezovskij anklagar Rysslands premiärminister Vladimir Putin för att investera i brittiska bolag med tvättade pengar. Ryska pengar tvättas på Island för att sedan investeras i en rad olika länder, främst i Storbritannien.

– Putin och hans vänner tvättar definitivt svarta pengar för att sedan investera de i bolag över hela världen, däribland Storbritannien, säger Berezovskij i en intervju med Sky News.

Berezovskij pekar på att Ryssland tidigare velat låna ut pengar till finanskrisdrabbade Island.

– Ni kommer väl ihåg hur den ryska regeringen för tre månader sedan förklarade att de ville hjälpa Island, säger Berezovskij, till Sky News.

I oktober spekulerades det i att Island tagit emot ett jättelån från Ryssland, men inget officiellt beslut fattades. Uttalandet har fått de ryska topptjänstemännen att gå i taket. Rysslands ambassadör i Storbritannien, Jurij Fedotov, menar att Berezovskij helt saknar grund för sina uttalanden.

– Berezovskij är efterlyst för flera brott, däribland förskingring och pengatvätt... så han är väldigt väl medveten om smutsiga pengar, han känner till pengatvätt, så han är en expert i dessa frågor. Jag undrar varför han fortfarande åtnjuter politisk asyl, säger Fedotov till Sky News.

Men Berezovskij låter rätt övertygad.

– Toppbyråkrater som exempelvis (premiärminister Vladimir) Putin, andra samt oligarkerna har skapat ett system för hur de ska agera i Väst, säger han, till Sky News.

Isländska UD har snabbt dementerat uppgifterna om svarta pengar från Ryssland.

Se intervjun med Boris Berezovskij nedan.

Skrivet av: