Putin anklagas för pengatvätt

Finansmannen Boris Berezovskij har bevis för att Putin använder svarta pengar.


Den kontroversielle ryske finansmannen Boris Berezovskij anklagar Rysslands premiärminister Vladimir Putin för att investera i brittiska bolag med tvättade pengar. Ryska pengar tvättas på Island för att sedan investeras i en rad olika länder, främst i Storbritannien.

– Putin och hans vänner tvättar definitivt svarta pengar för att sedan investera de i bolag över hela världen, däribland Storbritannien, säger Berezovskij i en intervju med Sky News.

Berezovskij pekar på att Ryssland tidigare velat låna ut pengar till finanskrisdrabbade Island.

– Ni kommer väl ihåg hur den ryska regeringen för tre månader sedan förklarade att de ville hjälpa Island, säger Berezovskij, till Sky News.

I oktober spekulerades det i att Island tagit emot ett jättelån från Ryssland, men inget officiellt beslut fattades. Uttalandet har fått de ryska topptjänstemännen att gå i taket. Rysslands ambassadör i Storbritannien, Jurij Fedotov, menar att Berezovskij helt saknar grund för sina uttalanden.

– Berezovskij är efterlyst för flera brott, däribland förskingring och pengatvätt... så han är väldigt väl medveten om smutsiga pengar, han känner till pengatvätt, så han är en expert i dessa frågor. Jag undrar varför han fortfarande åtnjuter politisk asyl, säger Fedotov till Sky News.

Men Berezovskij låter rätt övertygad.

– Toppbyråkrater som exempelvis (premiärminister Vladimir) Putin, andra samt oligarkerna har skapat ett system för hur de ska agera i Väst, säger han, till Sky News.

Isländska UD har snabbt dementerat uppgifterna om svarta pengar från Ryssland.

Se intervjun med Boris Berezovskij nedan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

1 timme sedan
Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.