Stockholm

Islands premiärminister blir gay

Slår allt in kan Island få världens första premiärminister som också är gay.


Läs mer

ISLAND. Johanna Sigurdardottir kan mycket väl bli världens första premiärminister som också är gay. Öppet gay i alla fall.

Efter att Geir Haarde kastat in handuken och Islands regering havererat, pågår nu förhandlingar mellan Sigurdardottirs socialdemokraterna och möjliga koalitionspartier om den lediga premiärministerposten. Om de lyckas svänga ihop ett samarbete får den 66-åringa socialministern vikariera som regeringschef tills Island har nyval i maj.

Hoppfulla gayorganisationer världen runt välkomnar tanken.

– I en tid när vi precis sett en svart man få högsta posten i USA, ger det oss hopp att vi ska få se en öppet gay premiärminister en dag, säger Gary Nunn som är talesman Stonewall UK, en brittisk organisation för homosexuellas rättigheter, enligt CNN.

Inga tecken har givits på att statsminister Fredrik Reinfeldt skulle vara på väg att lämna sin post. Så chanserna att Sverige skulle hinna först är nu ytterst små. Men annars skulle säkerligen både miljöminister Anders Carlgren (c) som är öppet gay, och migrationsminister Tobias Billström (m) som är öppet bisexuell, tävla om äran.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.