Islands regering avgår

En hel regering föll på gund av finanskrisen.


I dag avgick hela den isländska regeringen. Finanskrisen har tagit ministrarna en efter en. Senast i går fick handelsminister Björgvin Sigurdsson avgå. För tre dagar sedan avgick statsminister Geir Haarde. Då försäkrade han att hans regering skulle sitta kvar.

– Regeringen fungerar utmärkt och koalitionspartierna fortsätter samarbetet, sade Haarde.

Men det blev annorlunda. Till slut tvingades Haardes konservativa självständighetspartiet till avgången av koalitionspartnern socialdemokraterna.

– Jag beklagar verkligen att vi inte kunde fortsätta med denna koalition. Jag tror det hade varit det bästa, sade han till journalister utanför parlamentet i dag, enligt BBC.

Haarde sade att koalitionen brutit samman på grund av den globala pengakrisen och att regeringen avgår med omedelbar verkan och att avskedsansökan lämnas under måndagen till president Olafur Ragnar Grimsson.

Avgången kommer efter en veckas våldsamma protestdemonstrationer och allt högre krav från socialdemokraterna och oppositionen om nyval och att regeringen går.

I fredags meddelade Haarde att det blir nyval 9 maj och att han själv inte ställer upp för omval i självständighetspartiet. Haarde avslöjade då också att han drabbats av strupcancer.

Island drabbades hårt av finanskrisen i oktober. Sedan dess har landets levnadsomkostnader ökat, samtidigt samtidigt som arbetslösheten ökat, skriver Ekot.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förändringen på Leos lekland – så påverkas kunderna

Handelsbankens uppmaning till kunderna: ”Rädda pengarna”

Efter att flera olika myndigheter och banker varnat för bedrägeriförsök har turen nu hamnat hos Handelsbanken. I ett utskick uppmanar banken sina kunder att ”rädda pengarna”.

Vapiano förbjöds servera alhokol – hade Kronofogdskulder av betydande belopp

I december 2023 förbjöds en Vapianorestaurang servera alkohol, då de bröt mot alkohollagen och hade Kronofogdskulder av betydande belopp. Nu har beslutet omprövats i Förvaltningsrätten.

Tomelilla: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Rv11, Tomelilla. Kollision mellan buss och personbil.", skriver polisen på sin hemsida.

FN vill ha direktlinje till Israels styrkor

FN vill ha en direktlinje till de israeliska styrkorna i Gaza för att kunna leverera nödhjälp säkert och effektivt.

Polis sköt flicka med elpistol på Sis-hem

1 timme sedan
En 13-årig flicka som är placerad på ett Sis-hem utanför Linköping sköts med elpistol i samband med ett polisingripande på torsdagen, rapporterar Corren.