Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Regeringen satsar 3,7 miljarder på bistånd

1 av 1

Bertil Ericson / SCANPIX

Nyheter | 10/10/2010 20:46

"Man måste ha beredskap för att hjälpa människor i nöd"

När regeringen på tisdag presenterar sin höstbudget aviseras en höjning av biståndet med 3,7 miljarder jämfört med den förra budgeten. Inte minst är det alla naturkatastrofer den senaste tiden som drabbat tiotals miljoner människor hårt som gör att beloppet justeras upp.

- Man måste ha beredskap för att hjälpa människor i nöd varhelst det sker katastrofer i världen och för 2011 bedömer vi att vi behöver öka med 700 miljoner kronor, säger biståndsminister Gunilla Carlsson (m) till SVT:s Rapport.

Andra viktiga delar är satsningarna på fattiga barn och unga (500 miljoner kronor) och utvecklingsarbetet med afrikanska länder (525 miljoner kronor).

En del av biståndspengarna används dock i Sverige, eftersom regeringen väljer att räkna byggandet av ambassader och flyktingmottagande som bistånd.

- En del flyktingar kommer också till Sverige och då har vi sagt att det första året när man är här som flykting ska flyktingmottagandet finansieras via biståndet, för det hänger ihop. Vi kan inte särskilja det. Därför fortsätter vi på den inslagna vägen och avräknar en del från biståndsramen för att täcka ansvaret för dem som vi får på svensk hemmaplan, säger Carlsson till SVT.