Tisdag 22 Jun
Stockholm

"Wikileaks hade kunnat förhindra 9/11-attacker"

1 av 2
2 av 2

Om Wikileaks hade funnits 2001 hade terrorattackerna mot bland annat World Trade Center den 11 september kunnat förhindras. Det menar de FBI-agenter som förgäves försökte varna för flygplansattentaten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

LOS ANGELES. Coleen Rowley och Bogdan Dzakovic är agenter vid FBI och jobbade innan al-Qaidas terrorattacker mot World Trade Center i New York och försvarshögkvarteret Pentagon i Washington D.C. vid FBI-kontoret i Minneapolis.

Tidigt varnade de för att terrorister vid kommande attentat skulle använda flygplan som vapen. Men ingen lyssnade.

I en intervju med LA Times ställer de sig nu frågan: Om Wikileaks hade funnits 2001 och oroliga FBI-agenter hade läckt uppgifterna - hade attackerna då kunnat förhindras?

Två anledningar gör att de hellre hade vänt sig till Wikileaks än till någon tidning eller tevekanal: Dels för att Wikileaks inte väjer för kritik och dels för att sajten gör allt för att skydda sina källor.

FBI:s och de andra säkerhets- samt underrättelsetjänsternas arbete inför attentaten har länge utsatts för hård kritik.

Nu berättar de två agenterna i LA Times att chefer förhindrade att de terrorister, som senare satt i planen, greps.

Tips från instruktörer på en flygskola ignorerades.

– Många av oss hade sett varningstecken i upploppet inför 9/11. Men vi jobbade för rigida byråkratier oförmögna att agera snabbt och beslutsamt. Under den senaste tiden har två av oss undrat om saker och ting hade varit annorlund om det hade funnits ett snabbt, konfidentiellt sett att få ut informationen på, skriver Rowley och Dzakovic i LA Times.

Kommentera
Kopiera länk
Dela