Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fyllegen ger skydd mot alkoholism

- 20/10/2010, 09:15 -

DAVID MAGNUSSON / SCANPIX

Amerikanska forskare har listat ut vilken gen som gör att vissa är betydligt mer lättpåverkade än andra.

Genen som heter CYP2E1 kan hädanefter komma att bli känd som fyllegenen. Amerikanska forskare har nämligen kommit fram till att det är den genen som gör att de 10 till 20 procent som har den blir fullare lättare och snabbare än andra.

Den kraftiga reaktionen de som bär på fyllegenen får när de dricker är dock bra. Den gör att man löper betydligt mindre risk att utveckla alkoholism.

Studien har gjorts på University of North Carolina med just syftet att bekämpa missbruk, inte för att utröna vilken grupp som får billigast fylla på krogen, skriver BBC.

De som har den specifika varianten av CYP2E1 bryter ner alkohol snabbare än andra och känner därmed tidigare av när kroppen börjar bli påverkad och berusad, vilket leder till att de dricker mindre och slutar dricka snabbare.

När forskarna nu vet vilken gen som styr alkoholkänsligheten finns betydligt större möjligheter att utveckla nya behandlingsmetoder för alkoholism, tror forskarna enligt BBC.

Alkoholism har av många forskare länge ansetts vara delvis ärftlig. En uppfattning som stärks av den här studien.