- Foto: DAVID MAGNUSSON / SCANPIX

Fyllegen ger skydd mot alkoholism

Amerikanska forskare har listat ut vilken gen som gör att vissa är betydligt mer lättpåverkade än andra.


Genen som heter CYP2E1 kan hädanefter komma att bli känd som fyllegenen. Amerikanska forskare har nämligen kommit fram till att det är den genen som gör att de 10 till 20 procent som har den blir fullare lättare och snabbare än andra.

Den kraftiga reaktionen de som bär på fyllegenen får när de dricker är dock bra. Den gör att man löper betydligt mindre risk att utveckla alkoholism.

Studien har gjorts på University of North Carolina med just syftet att bekämpa missbruk, inte för att utröna vilken grupp som får billigast fylla på krogen, skriver BBC.

De som har den specifika varianten av CYP2E1 bryter ner alkohol snabbare än andra och känner därmed tidigare av när kroppen börjar bli påverkad och berusad, vilket leder till att de dricker mindre och slutar dricka snabbare.

När forskarna nu vet vilken gen som styr alkoholkänsligheten finns betydligt större möjligheter att utveckla nya behandlingsmetoder för alkoholism, tror forskarna enligt BBC.

Alkoholism har av många forskare länge ansetts vara delvis ärftlig. En uppfattning som stärks av den här studien.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Polisen rapporterar om brand, Uddevalla

"Vi får in ett larm om en brand på Jarlsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

I vår kommer regeringens lagförslag om gårdsförsäljning. Redan nu kommer stark kritik mot att mikrobryggerier och destillerier ser ut att uteslutas. Socialminister Jakob Forssmed (KD) vill inte kommentera detaljer, men säger att förslaget behöver innehålla begränsningar.

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.

Trump Media varnar för nakenblankning

1 timme sedan
Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.