Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Google medger spionage

- 25/10/2010, 10:42 -
1 av 3

Elizabeth Dalziel/AP/SCANPIX

2 av 3

3 av 3

Sökjätten Google erkänner att de spionerat på lösenord till datorer och privata mejl.

LONDON. Google har officiellt bett om ursäkt för en omfattande spionageverksamhet mot internetanvändare.

När Googles flotta av bilar körde upp och ner för gator i hundratals städer för att ta bilder för satellitfototjänsten Google Street View passade företagets agenter på att begå dataintrång i massiv skala, uppger The Sunday Telegraph.

– Även om mycket av datan är fragmentarisk har vi i vissa fall stulit hela epostadresser och URL:er (webbadresser), liksom lösenord.

– Vi tänker radera denna data så fort som möjligt och jag vill på nytt be om ursäkt för att vi till att börja med samlat in den, säger Alan Eustace, Googles biträdande chef för forskninge och utveckling.

Miljontals internetanvändare kan ha drabbats.

Google började ta bilder för tjänsten Street View redan 2008. I maj i år medgav företaget att kamerabilarna också samlat in information om trådlösa nätverk.

Bilarna har åkt runt och tagit bilder i Sverige, Storbritannien, USA, Tyskland och andra länder. Bilarna har bland annat setts till i Stockholm med närföroter.

Google har arkiverat allt material som samlats in - däribland privata mejl från vanliga nätanvändare, information om vilka webbsidor de besökt och lösenord som de kan ha knappat in när Street View-bilen passerat deras hem eller arbetsplatser.

Enligt The Sunday Telegraph tros bara trådlösa nätverk utan lösenordsskydd ha drabbats av spionaget.

– Det är absolut skandal att den här situationen föreligger och att så många människor fått sin kommunikation avlyssnad, säger Simon Davies, chef på organisationen Privacy International.

– Företaget måste sjösätta en komplett  utredning och producera en offentlig rapport om exakt varför detta hänt samt publicera den granskning de redan genomfört. Många frågor återstår att besvaras om hur och varför de gjort detta.

Privacy International anmälde tidigare i år Googles Street View-aktiviteter till den brittiska kriminalpolisen vid Scotland Yard.

Tyskland, Österrike, Italien och Frankrike är bland de länder som för närvarande utreder om Googles spionage drabbat deras medborgare. I juni sa Google att de raderat privat trådlös data som företaget av misstag samlat in i Österrike, Danmark och Irland.

Sverige har än så länge inte vidtagit några åtgärder mot sökordsjätten eller för att fastställa om data samlats in också här.