Julian Assange skällde ut CNN-veteranen Larry King

Under en intervju med CNN-veteranen Larry King fick Wikileaksgrundaren Julian Assange ett nytt utbrott när han fick frågan om våldtäktsanklagelserna i Sverige.


Det här är Wikileaks

Wikileaks är en webbsajt vars idé är att publicera hemliga dokument från så kallade whistleblowers - personer inom myndigheter, företag eller andra organisationer, som läcker viktig information. Wikileaks grundades 2006.

Sajten har flera servrar i Sverige och aktivister över hela världen. Grundaren, Julian Assange, är en australisk hacker och internetaktivist. Han är dömd för dataintrång i Australien mot amerikanska försvarsintressen och polisanmäld för sexbrott i Sverige.

Wikileaks har gjort sig kända på att publicera bland annat Sarah Palins privata epostkommunikation, främlingsfientliga British National Partys medlemsregister, filmen från när en amerikansk attackhelikopter dödade civila och journalister i Irak samt krigsdokumenten från Afghanistan och nu Irak.

NEW YORK. När CNN-veteranen Larry King konfronterade Wikileaks grundare, Julian Assange, med misstankarna om våldtäkt som riktas mot honom i Sverige fick Assange på nytt ett utbrott.

– Det här är tabloidjournalistik sa han.

– Det är fel att dra in sensationella och faktiskt falska anklagelser. Det är ganska triviala saker sida vid sida med att 109 000 är döda, säger Julian Assange med hänvisning till det sammanlagda antalet döda i Irak och Afghanistan.

Det var i somras som Assange anmäldes för våldtäkt och våldtäktsförsök i Sverige. Han har hela tiden nekat till anklagelserna.

Men häromveckan nekades han svenskt uppehålls- och arbetstillstånd - vilket kan få dramatiska konsekvenser för Wikileaks grundare som i praktiken befinner sig på flykt från USA.

Hans brittiska visum - som gör att han kan uppehålla sig i Europa - gäller bara ett halvår.

Och i hemlandet Australien är regeringen inställd på att tillfredställa USA och inleda juridiska processer mot Assange om han kommer tillbaka.

– Du opererar utanför reglerna och du kommer att tas om hand utanför reglerna, ska en företrädare för de australiska myndigheterna ha sagt till Assange.

Intervjun med Larry King är inte den första CNN-intervju som spårar ur på grund av frågor om våldtäktsmisstankarna.

I förra veckan avbröt Julian Assange en intervju med kanalens programledare Atika Shubert av samma anledning.

– Jag blir tvungen att gå härifrån om du vill förpesta denna extremt seriösa intervju med frågor om mitt privatliv, sa Assange, kort innan han flydde genom dörren.

Förra veckan släppte Wikileaks också drygt 400 000 hemligstämplade dokument om Irakkriget som blottlägger bland annat hur irakiska militärer systematiskt använder tortyr mot fångar.

Se ett utdrag ur CNN-intervjun:

/
/
/
/
/
/
USA
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens mur har rasat

En bit av muren i byggnaden Børsen har rasat på lördagsmorgonen, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.