Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Trött hela tiden? - Det kan vara genetiskt

- 26/10/2010, 17:04 -

Scott Heppell/AP/Scanpix

En genvariant kan vara skillnaden mellan pigga och trötta, snarare än sömnmängd.

PENNSYLVANIA. Vissa människor tycks vara trötta mest hela tiden. Även om de inte har sovit dåligt går de runt och gäspar när andra piggt hoppar från syssla till syssla. Nu visar det sig att den nästan permanenta tröttheten kan sitta i generna.

Det är i en studie vid Pennsylvanias universitet för medicinstudier som upptäckten gjorts.

Friska människor med genvarianten DQB1 *0602, som ungefär en av fyra bär på, visar sig vara generellt sömnigare än resten av befolkningen.

Den genetiska trötthetskänslan finns där även när personerna inte sover för dåligt, enligt ABC News.

I studien har personer med genvarianten jämförts med personer utan och fått svara på frågor om sin trötthet.

Och det visade sig att oavsett om de fick sova fyra timmar eller tio timmar upplevde de med genvarianten mer sömnighet och utmattning än de övriga.

Personerna med DQB1 *0602 visade sig i undersökningen också nå djupsömn en kortare period per natt än övriga och nådde också ett vakentillstånd oftare.

Samma gen har tidigare i vissa studier kopplats till narkolepsi och den nya forskningen stärker därmed uppfattningen om att genen i allra högsta grad påverkar sömnen.