Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

U-länders utlovade klimatbidrag dröjer

- 21/11/2010, 20:52 -

Maja Suslin/Scanpix

De rika länderna har inte tagit fram några pengar.

Trots löften om klimatbidrag på 30 miljarder dollar till utvecklingsländerna, för att de ska ha råd att ställa om till mindre klimatpåverkande metoder, har några pengar inte dykt upp vare sig från Sverige eller EU.

Något som nu riskerar att påverka förhandlingarna vid klimattoppmötet i Cancún.

Nu kräver Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson att de rika länderna börjar leverera utlovade pengar.

- Det är det som kan få de fattiga länderna att också bjuda upp till dans, om man ser att man både kan bekämpa fattigdom och rädda klimatet. Då är det väldigt allvarligt att exempelvis Sverige och många andra länder inte har lagt fram nya pengar, säger han till Sveriges Radio.

Svante Axelsson är djupt kritisk till att de pengar som betalats ut från Sverige inte är nya pengar utan gamla biståndspengar som fått nytt namn, tvärtemot överenskommelsen.

- Det tycker jag är väldigt pinsamt för det skapar också det här misstroendet som redan är så stort i klimatförhandlingarna, säger han till Sveriges Radio.