- Foto: Maja Suslin/Scanpix

U-länders utlovade klimatbidrag dröjer

De rika länderna har inte tagit fram några pengar.


Trots löften om klimatbidrag på 30 miljarder dollar till utvecklingsländerna, för att de ska ha råd att ställa om till mindre klimatpåverkande metoder, har några pengar inte dykt upp vare sig från Sverige eller EU.

Något som nu riskerar att påverka förhandlingarna vid klimattoppmötet i Cancún.

Nu kräver Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson att de rika länderna börjar leverera utlovade pengar.

- Det är det som kan få de fattiga länderna att också bjuda upp till dans, om man ser att man både kan bekämpa fattigdom och rädda klimatet. Då är det väldigt allvarligt att exempelvis Sverige och många andra länder inte har lagt fram nya pengar, säger han till Sveriges Radio.

Svante Axelsson är djupt kritisk till att de pengar som betalats ut från Sverige inte är nya pengar utan gamla biståndspengar som fått nytt namn, tvärtemot överenskommelsen.

- Det tycker jag är väldigt pinsamt för det skapar också det här misstroendet som redan är så stort i klimatförhandlingarna, säger han till Sveriges Radio.

/
EU
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

Sveriges Radio har tekniska problem

Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

1 timme sedan
Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

1 timme sedan
Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.