Lördag 18 Sep
Stockholm

Wikileaks: USA pekar ut Sverige som svag partner i kriget mot terrorismen

Tidigare utrikesminister Anna Lindh (s) pekas av USA som kritisk mot jakt på terrorister.
1 av 5
Tidigare utrikesminister Anna Lindh (s) pekas av USA som kritisk mot jakt på terrorister. Foto: Maja Suslin / SCANPIX
Författaren och journalisten Jan Guillou - som en gång i tiden jobbat med sovjetiska KGB - pekas ut som antiamerikansk och vänstersympatisör.
2 av 5
Författaren och journalisten Jan Guillou - som en gång i tiden jobbat med sovjetiska KGB - pekas ut som antiamerikansk och vänstersympatisör. Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX
Utrikesminister Carl Bildt (m) "är starkt bekymrad över att en massiv läcka av detta slag gör det svårare för stater att ha förtroliga kontakter med varandra".
3 av 5
Utrikesminister Carl Bildt (m) "är starkt bekymrad över att en massiv läcka av detta slag gör det svårare för stater att ha förtroliga kontakter med varandra". Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Wikileaks har sagt att den nya publiceringen ska "definiera om vår globala historia".
4 av 5
Wikileaks har sagt att den nya publiceringen ska "definiera om vår globala historia". Foto: Wikileaks
Wikileaks nya publicering omfattar hundratusentals hemliga dokument som använts i den förtroliga diplomatiska kommunikationen.
5 av 5
Wikileaks nya publicering omfattar hundratusentals hemliga dokument som använts i den förtroliga diplomatiska kommunikationen. Foto: US State Departement

819 av de läckta hemliga dokumenten, som Wikileaks publicerat, handlar om Sverige. Tidigare utrikesminister Anna Lindh pekas ut som kritisk mot terroristjakt och Jan Guillou som USA-hatare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

INTERNET. Wikileaks släpper hundratals färska dokument om Sverige, uppger Expressen. De flesta är skickade från USA:s ambassad i Stockholm och många handlar om det svenska EU-ordförandeskapet.

– Jag är starkt bekymrad över att en massiv läcka av detta slag gör det svårare för stater att ha förtroliga kontakter med varandra, säger utrikesminister Carl Bildt (m) till Expressen.

Dokumenten - som är förtrolig diplomatisk korrespondens - är knappast lika förödmjukande för svensk del som för sådana som den italienske premiärministern, Silvio Berlusconi, som pekas ut som playboy och ryske premiärministern Vladimir Putins handgångne man i Europa.

Men Sverige får sig en släng av sleven och pekas ut som en inte helt trovärdig partner i kriget mot terrorismen och i den globala kraftmätningen med de länder som USA utsett till skurkstater.

I ett dokument pekas Sverige ut som ledare för de EU-länder som inte ville införa ekonomiska sanktioner mot Iran.

Den amerikanska ambassaden ska också ha rapporterat hem till UD om dåvarande utrikesminister Anna Lindhs (s) kritiska inställning till jakten på terrorister.

Sverige var också ett av de länder som på förhand varnades av amerikanska UD om de dokument som man befarat ska publiceras av Wikileaks.

– Vi har kontaktats i mer allmänna ordalag av Washington, säger Carl Bildt till Expressen.

Publiceringen kan också innehålla uppgifter om enskilda svenska medborgare. Till exempel Jan Guillou. Guillou stämplas som "vänstersympatisör" och "antiamerikansk".

USA:s ambassad i Stockholm har bland annat rapporterat att den tidigare Guantanamofången Mehdi Ghezalis pappa varit på ambassaden den 12 september 2002 tillsammans med Jan Guillou.

Pappan och Guillou ska, enligt rapporten, ha överlämnat en protestskrivelse med över 12 000 namn.

– Det där är ett utmärkt exempel på farorna med den här typen av övervakning. Uppgiften är helt fel, säger Jan Guillou till Expressen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela