Men hans premiärminister, Silvio Berlusconi, skrattar bara åt att amerikanska diplomater recenserar honom som playboy och knähund åt..
1 av 3
Men hans premiärminister, Silvio Berlusconi, skrattar bara åt att amerikanska diplomater recenserar honom som playboy och knähund åt.. - Foto: Yves Logghe / AP / SCANPIX
.... Rysslands starke man, Vladimir Putin.
2 av 3
.... Rysslands starke man, Vladimir Putin. - Foto: Alexei Druzhinin/AP/SCANPIX
3 av 3
- Foto: Miller

Tung USA-politiker vill terrorstämpla Wikileaks

Italiens utrikesminister kallar Wikileaks senaste superläcka världsdiplomatins 9/11. Och den amerikanske kongressledamoten Peter King kräver att USA terrorstämplar sajten.


WASHINGTON. 251 287 hemliga dokument som redogör för diplomatisk korrespondens mellan amerikanska ambassader i utlandet och USA: utrikesdepartement samt telegram från utländska regeringar till USA har eller är på väg att offentliggöras av Wikileaks.

De avslöjanden som nu haglar över världen har av Wikileaks utlovats förändra historien som vi känner den. Helt klart är att de orsakar USA och den amerikanska diplomatin stora problem.

Italiens utrikesminister, Franco Frattini, vars premiärminister, Silvio Berlusconi, kallas playboy i ett officiellt USA-dokument och praktiskt taget beskrivs som den ryske premiärministern Vladimir Putins knähund i Europa, skräder inte orden.

Frattini kallar läckan den internationella diplomatins motsvarighet till terrordåden den 11 september 2001.

Vita huset rasar också mot Wikileaks och säger att människor som hjälper USA i utlandet - inte minst i oroshärdar - riskerar livet på grund av läckan.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton har kallat till en närmast oändlig serie krismöten med allierade.

Den republikanske kongressledamoten Peter King kräver att den amerikanske justitiekanslern klassar Wikileaks som "en utländska terrororganisation".

– De utgör ett klart och aktuellt hot mot vår nationella säkerhet, säger Peter King, uppger New York Daily News.

King vill åtala Wikileaksgrundaren Julian Assange för spioneri.

/
/
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!