Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Wikileaks flyttar till Amazon efter sabotage

- 30/11/2010, 15:12 -
Wikileaks tvingas flytta sina servrar efter överbelastningsattacker.
1 av 2

Wikileaks tvingas flytta sina servrar efter överbelastningsattacker.

AP/Scanpix

Hackern The Jester twittrade om sitt sabotage mot omtalade Wikileaks.
2 av 2

Hackern The Jester twittrade om sitt sabotage mot omtalade Wikileaks.

En hacker har tagit på sig attackerna via Twitter.

INTERNET. Efter att ha utsatts för ett okänt antal överbelastningsattacker har omtalade Wikileaks valt att flytta till nya servrar.

Wikileaks flyttade mellan olika värdtjänster två gånger på tolv timmar, uppger Mikko Hypponen, analytiker på säkerhetsföretaget F-Secure enligt IDG News.

Computerworld har identifierat Wikileaks nya hemvist.

Det nya hemmet blir Amazon.coms servrar som är belägna på Irland och i Seattle, USA.

En hackare med smeknamnet The Jester har tagit på sig ansvaret för sabotaget mot Wikileaks.

– Jester är en trolig kandidat. Dels för att denne har pekat ut sig själv, dels att han visat sig ha de kunskaper som krävs, samt ett trovärdigt motiv, säger Mikko Hypponen till IDG News.

Den misstänkte sabotören har i flera Twittermeddelanden uppgett att han bär ansvaret för attackerna, med motiveringen att Wikileaks senaste avslöjanden äventyrat militärens säkerhet, samt skadat tillgångar och riskerar att skada internationella relationer.

Hackern har tidigare uppgett sig vara en exmilitär, som tagit på sig uppdraget att bekämpa jihad - det vill säga det heliga krig som militanta islamister utkämpar mot västvärlden.

Hypponen misstänker att exmilitären befinner sig i Ryssland, detta baserat på hackerns mailaddress, skriver Computerworld.

Amazon har valt att tills vidare inte kommentera uppgifterna.