Julian Assange har överklagat häktningsbeslutet i Sverige till högsta domstolen.
1 av 2
Julian Assange har överklagat häktningsbeslutet i Sverige till högsta domstolen. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
2 av 2
- Foto: AP/SCANPIX

Australisk politiker: De vill snärja Assange för våldtäkt

Den australiske parlamentsledamoten Andrew Wilkie tror att våldtäktsanklagelserna mot Wikileaks Julian Assange är en bluff. – Det kan definitivt röra sig om en "set-up".


CANBERRA. Den tidigare underrättelseagenten och numera oberoende australiske parlamentarikern, Andrew Wilkie, säger att våldtäktsanklagelserna som riktas mot Wikileaks grundare, Julian Assange, i Sverige kan vara ett sätt att "sätta dit honom".

Att Interpol just nu, i samband med den senaste läckan som innebär att 250 000 topphemliga diplomatiska dokument offentliggörs, går ut och efterlyser Assange tror många inte heller är en slump.

Nu får konspirationsteoretikerna stöd av en tidigare underrättelseofficer och parlamentariker - Andrew Wilkie, som tidigare skapat uppståndelse när han motsatt sig det australiska deltagandet i Irakkriget.

– Det kan definitivt vara en "set-up", säger han.

– Den institutionella responsen mot whistleblowers är ganska förutsägbar. De porträtteras som problemskapare, de vet inte vad de pratar om, de är mentalt instabila, säger Wilkie till den australiska nyhetssajten Nine MSN.

En så kallad whistleblower är alltså någon som "blåser i visselpipan" när någonting är fel eller korrupt inom en organisation eller myndighet.

Andrew Wilkie menar att det finns ett mönster i hur dessa personer bemöts.

– När organisationer konfronteras med människor som de upplever att de inte kan kontrollera får de ofta kraftfulla och vildsinta utbrott, säger han.

Regeringar svarar med teatraliska utrop mot hot för att de vill skicka en signal som avskräcker andra från att tala ut.

– Givetvis vill inte regeringar utsättas för pinsamheter. Och de kommer att tendera att överdriva skadorna som dessa saker orsakat, säger Wilkie till Nine MSN.

Wilkie säger sig inte stödja Wikileaks i den mån de gör "någonting som sätter liv på spel". Men han menar att webbsidan har en roll att fylla om den förmedlar information som genuint ligger i allmänhetens intresse.

Andrew Wilkie avgick som underrättelseanalytiker vid regeringens myndighet ONA 2003 och berättade offentligt om hur underrättelseuppgifter manipulerats för att den då konservativa australiska regeringen skulle få en anledning att gå in i Irak tillsammans med USA.

Han har vittnat inför flera utredningar om kriget innan han valdes in i parlamentet som oberoende politiker i år.

/
/
USA
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!