USA:s försvarsminister, Robert Gates (t.h.) tycker att det är "goda nyheter" att Julian Assange under tisdagen greps i London.
1 av 2
USA:s försvarsminister, Robert Gates (t.h.) tycker att det är "goda nyheter" att Julian Assange under tisdagen greps i London. - Foto: J Scott Applewhite/AP/Scanpix
Julian Assange kan nu komma att utlämnas till USA. Via Sverige.
2 av 2
Julian Assange kan nu komma att utlämnas till USA. Via Sverige. - Foto: Lennart Preiss/AP/Scanpix

USA kräver Assange utlämnad

Informella samtal har redan inletts mellan amerikanska och svenska myndigheter.


De vill betala Assanges borgen

Dokumentäragitatorn Michael Moore, filmregissören Ken Loach, den kände journalisten John Pilger och societsdamen Jemima Khan, syster till den konservative parlamentsledamoten Zac Goldsmith och tidigare gift med cricketstjärnan Imran Khan, är några av de kändisar som erbjudit sig att betala borgen med upp till två miljoner kronor åt Wikileaks nu gripne grundare, Julian Assange.

Men domaren Howard Rule avslog begäran om borgen med motiveringen att Assange skulle fly landet.

Ken Loach, som erbjöd sig att betala cirka 200 000 kronor, förklarar att han bara känner till Assange genom hörsägen, men säger:

– Jag menar att arbetet han har gjort har tjänat allmänheten. Jag menar att vi har rätt att känna till våra makthavares förehavanden.

WASHINGTON. Julian Assange, 39, sitter för närvarande i brittiskt häkte och kan inom senast några månader komma att utlämnas till Sverige, som efterlyst den australiske medborgaren för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång.

Nu skriver brittiska The Independent att USA i sin tur vill ha Assange utlämnad från Sverige.

Enligt tidningen har informella samtal redan inletts mellan amerikanska och svenska myndigheter. Det uppger diplomatiska källor till Independent.

Julian Assange har nekats borgen av domstolen Westminster Magistrates Court trots att ett antal framstående offentliga personer sagt sig vara villiga att lösa ut honom.

Hans gripande i norra London beskrevs under tisdagen som "goda nyheter" av USA:s försvarsminister, Robert Gates.

Det amerikanska justitiedepartementet förbereder sig nu för att åtala Julian Assange för spioneri sedan hans webbsida läckt ut en kvarts miljon topphemliga diplomatdokument.

Ett antal amerikanska toppolitiker har krävt att Wikileaks ska klassas som en terrororganisation och till och med att Julian Assange ska lönnmördas efter läckan.

Den förmodade republikanska presidentkandidaten, Sarah Palin, har sagt att Assange och hans medhackare ska jagas som al-Qaida och talibanerna.

/
/
/
USA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

Statsminister Ulf Kristersson (M) tackar Finlands nyblivne president Alexander Stubb för att ha övertygat honom att Finland skulle ta steget in i Nato. Alexander hjälpte mig att läsa Finland rätt och därmed navigera Sverige rätt. Det är jag mycket tacksam för.

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Malmö rapporterar om trafikolycka

"Davidshallsgatan", skriver polisen på sin hemsida.

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

1 timme sedan
Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

1 timme sedan
Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.