Polisens avspärrningar i korsningen mellan Olof Palmes gata och Drottninggatan i centrala Stockholm.
1 av 4
Polisens avspärrningar i korsningen mellan Olof Palmes gata och Drottninggatan i centrala Stockholm. - Foto: Marc Femenia / SCANPIX
Mitt i julruschen slog terrorbombaren till. En ovan bild för de flesta svenskar.
2 av 4
Mitt i julruschen slog terrorbombaren till. En ovan bild för de flesta svenskar. - Foto: Marc Femenia/Scanpix
Brottsplats: Bryggargatan/Drottninggatan i centrala Stockholm.
3 av 4
Brottsplats: Bryggargatan/Drottninggatan i centrala Stockholm. - Foto: Scanpix
Anders Thornberg (t.v.) från Säpo och Tomas Lindstrand, chefsåklagare, håller presskonferens om terrordådet.
4 av 4
Anders Thornberg (t.v.) från Säpo och Tomas Lindstrand, chefsåklagare, håller presskonferens om terrordådet. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Julruschbombarens fru "upprörd"

Självmordsbombaren som tog sitt eget liv i en terrorattack mitt i Stockholms city lämnade en fru och tre barn i livet. Nu talar hans hustru ut i en intervju med brittiska This is London.


LUTON. 29-åringen som utlöste en sprängladdning i korsningen Brunnsgatan/Drottninggatan i Stockholm på lördagseftermiddagen blev utkastad från sin moské i brittiska Luton för att han var för extrem.

Moskéns ordförande, Qadeer Baksh, portade honom efter att 29-åringen predikat radikal islamism inför församlingsmedlemmar.

Farasat Latif, sekreterare vid det islamiska centret, säger att 29-åringen varnats för att hans åsikter inte var representativa för islam och att omedelbart skulle sluta.

– Ordföranden ställde sig upp och bemötte allt han påstod. Han rusade ut och vi såg honom aldrig mer, säger Latif till This is London.

29-åringen uppmanade bland annat församlingsmedlemmarna att resa sig upp mot muslimska ledare och förespråkade allmänt "revolutionära idéer".

Julruschbombaren försvann från sitt hem i Luton för cirka tre veckor sedan och lämnade efter sig sin 28-åriga hustru och tre små barn - två döttra, tre och ett halvt och ett och ett halvt år gamla, samt en son född i år.

Under söndagskvällen genomförde brittisk polis en razzia i hans hem och hans hustru och tre barn fördes bort.

Hans fru, som driver en skönhetssalong i Luton, säger att hon inte kände till något om hans fasansfulla planer.

– Nej, givetvis inte. Jag vill verkligen inte prata just nu. Jag är oerhört uppgiven och upprörd, säger hon till This is London.

Däremot har 29-åringen fått stöd från en irakisk terrorgrupp med kopplingar till al-Qaida - Islamiska irakiska staten. På gruppens propagandakanal på nätet, sajten al-Hanin beskrivs 29-åringen som en "martyr" och bombdådet som en "martyroperation".

Svenska myndigheter svävar däremot på målet om han genomfört operationen själv. Åklagare Tomas Lindstrand, vid internationella åklagarkammaren i Stockholm, säger att man utgår från att han fått hjälp med planeringen, men agerat ensam under genomförandet.

Säpo säger att det för närvarande inte finns några bevis för att han är kopplad till någon internationell terrororganisation.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!