1 av 3
- Foto: Matt Dunham/AP/Scanpix
2 av 3
- Foto: Matt Dunham/AP/Scanpix
3 av 3
- Foto: Matt Dunham/AP/Scanpix

Assange fri mot borgen

Beslutet är fattat. Kaosartat utanför London High Court.


De vill betala Assanges borgen

Dokumentäragitatorn Michael Moore, filmregissören Ken Loach, den kände journalisten John Pilger och societsdamen Jemima Khan, syster till den konservative parlamentsledamoten Zac Goldsmith och tidigare gift med cricketstjärnan Imran Khan, är några av de kändisar som erbjudit sig att betala borgen med upp till två miljoner kronor åt Wikileaks nu gripne grundare, Julian Assange.

Men domaren Howard Rule avslog begäran om borgen med motiveringen att Assange skulle fly landet.

Ken Loach, som erbjöd sig att betala cirka 200 000 kronor, förklarar att han bara känner till Assange genom hörsägen, men säger:

– Jag menar att arbetet han har gjort har tjänat allmänheten. Jag menar att vi har rätt att känna till våra makthavares förehavanden.

LONDON. På torsdagen avgjordes om Julian Assange skulle släppas mot borgen eller inte. Och precis som tidigare samlades ett stort antal journalister och andra, framför allt Wikileakssupportrar, samlats utanför London High Court.

Och beslutet blev det som Julian Assange och hans supportar önskade: Han släpps mot borgen.

Utanför London High Court möttes beskedet med jubel.

Assange ska dock vara tillbaka i rätten den 11 januari, då nya förhandlingar ska hållas.

Förutom Julian Assange var också hans mamma på plats vid förhandlingen liksom Vaughan Smith, föreståndare för pressklubben Frontline club där Assange ska bo om han släpps mot borgen.

Borgen för Assange är betald.

Borgenssumman var satt till 240 000 pund och ett stort antal människor har sagt sig vara beredda att betala för att den våldtäktsmisstänkte Wikileaksgrundaren ska släppas. Bland andra dokumentärfilmaren Michael Moore, journalisten John Pilger och regissören Ken Loach.

Tidningen Guardian uppger också att det var den brittiske överklagaren, inte den svenske, som överklagade borgensbeslutet.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!