Söndag 17 Okt
Stockholm

Australien: Många döda i bränderna

14 människor har dödats i bränderna, uppger polis och lokala medier.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Häftiga bränder rasar i sydöstra Australien, i spåren av "århundradets värmebölja" som lamslagit stora delar av landet de senaste veckorna. I trakterna kring Melbourne nådde temperaturen på lördagen över 47 grader, den högsta uppmätta någonsin. 14 människor har dödats i bränderna, uppger polis och lokala medier.

– 14 personer har dött. Dessa områden är fortfarande väldigt heta så vi kan inte ta oss in i vissa områden, sade en talesperson för polisen till Reuters.

Andra källor uppger att dödssiffran kan vara så hög som 40 personer.

– Men vi fruktar att dödssiffran är så hög som 40 personer. De här bränderna har varit väldigt omfattande, säger polischefen Kieran Walshe till AP, enligt Aftonbladet.

Flera av bränderna tros vara anlagda. Starka vindar gav ytterligare styrka till de över 50 bränder som plågar tre delstater.

Hundratals människor har tvingats besöka sjukhus under de två veckor som värmeböljan pågått, som Nyheter24 skrivit om tidigare. I de norra delarna av landet rasar kraftiga regn som orsakar översvämningar.

Många har också evakuerats från sina hem, då stora delar av delstaten Quensland utropats som katastrofområde.

– Det är en ganska otrolig upplevelse att bevittna. Folk som inte bo här skulle aldrig kunna förstå. Vi lever i ett öppet land där träd kan brinna upp snabbt, så folk måste fort fatta beslut. Eld är en del av våra liv, en del av vad vi gör. Men det är fortfarande väldigt skrämmande, säger lärarinnan Sharon Foster, enligt CNN.

Mer om de kraftiga bränderna nedan.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela