1 av 4
- Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/Scanpix
2 av 4
- Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/Scanpix
3 av 4
- Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/Scanpix
4 av 4
- Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/Scanpix

Assange: "Ingen rättvisa i Sverige"

"Jag kan inte åka världen runt för att prata med alla åklagare som bara vill ta ett snack."


Wikileaksgrundaren Julian Assange, häktad misstänkt för bland annat våldtäkt men släppt mot borgen i Storbritannien, saknar förtroende för att rättvisa ska kunna skipas på svensk mark.

Det säger han in en intervju med brittiska BBC. Han säger sig där vara oskyldig till anklagelserna och hävdar att fallet är "politiskt motiverat".

- Jag behöver inte åka tillbaka till Sverige. Lagen säger att jag har vissa rättigheter och dessa rättigheter innebär att jag inte behöver tala med vilken åklagare som helst som nånstans i världen bara vill "ta ett snack", säger Assange till BBC.

Han vänder sig också emot att hans advokat inte får uttala sig om fallet på grund av den förundersökningssekretess som råder.

- Vad som begärs är att jag ska tas med våld till Sverige och när jag är där hindras från att kommunicera. Under de omständigheterna kan ingen naturlig rättvisa skipas, säger Assange till BBC.

Han spekulerar också i vad som kan ha hänt - om kvinnorna gått till polisen för att få råd eller om de "utnyttjat en lucka i lagen" för att inte kunna anklagas för falsk tillvitelse.

Dessutom går Assange till angrepp mot ansedda brittiska tidningen The Guardian för att de publicerade detaljer ur den svenska polisutredningen om honom. Enligt News.Com anser Assange att publiceringen av de läckta uppgifterna är "vidrig".

- Läckan var helt klart ett sätt att underminera min borgensansökan, säger han enligt News.Com.

Vilka konsekvenser det får framöver återstår att se. Tidigare har Wikileaks slutat samarbeta med medier som inte publicerat det läckta materialet på ett enligt Wikileaks tillfredsställande sätt.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

2 timmar sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.