Söndag 16 Maj
Stockholm

WTF? CIA ger agenter knullnamn

1 av 4
CIA-chefen Leon Panetta har tillsatt en arbetsgrupp som går under förkortningen WTF - Wikileaks Task Force.
2 av 4
CIA-chefen Leon Panetta har tillsatt en arbetsgrupp som går under förkortningen WTF - Wikileaks Task Force. Foto: J. Scott Applewhite/AP/Scanpix
3 av 4
Gruppen ska utreda vilken skada läckorna orsakat USA. Och eventuellt också lagföra Wikileaks grundare Julian Assange.
4 av 4
Gruppen ska utreda vilken skada läckorna orsakat USA. Och eventuellt också lagföra Wikileaks grundare Julian Assange. Foto: Interpol

Den amerikanska säkerhetstjänsten CIA har skapat en arbetsgrupp som ska utreda hur stor skada Wikileaks drygt 250 000 läckta dokument orsakat USA. Gruppens namn? Wikileaks Task Force - förkortat WTF.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Det här är CIA

CIA står för Central Intelligence Agency (ungefär Centrala underrättelsemyndigheten) och är USA:s säkerhetstjänst.

CIA skapades då National Security Act antogs den 26 juli 1947 och ersatte Office of Strategic Services (OSS).

CIA leds av en generaldirektör (Director of the Central Intelligence Agency), som utses av presidenten - vars utnämning i sin tur måste godkännas av senaten.

Huvudkontoret är beläget i Langley i Fairfax County i delstaten Virginia. I förhållande till huvudstaden Washington D.C. ligger Langley på andra sidan floden Potomac. CIA har uppskattningsvis runt 16 000 anställda i USA och åtskilliga tusen utanför landets gränser.

Källa: Wikipedia

WASHINGTON. WTF - som förstås vanligen brukar utläsas "what the fuck" - har fått i uppdrag att plöja igenom den massiva mängd på en kvarts miljon dokument som Wikileaks står i färd med att publicera.

Ett av whistleblowersajtens hittills mer pinsamma avslöjanden är att USA:s utrikesdepartement bett sina anställda diplomater att hitta skit på höga FN-tjänstemän. Det framgick senare att det var just CIA som beställt kartläggningen.

Officiellt heter gruppen Wikileaks Task Force. Men vid CIA:s högkvarter kallas den oftast WTF, skriver Washington Post.

WTH associeras annars mest med en vanlig förkortning i kidsens statusuppdateringar på Facebook och Twitter.

Men kanske är den - med tanke på de bisarra omständigheterna som föregått gruppens bildande - på sin plats.

Även om CIA förekommer i några av Wikileaks läckta dokument är det i relativt liten omfattning som byråns egen information läckt ut.

Enligt en tidigare högt uppsatt CIA-källa till Washington Post beror det på att säkerhetstjänsten "inte kapitulerat för denna vana att göra allting tillgängligt för utomstående".

– De gör inte ens allt tillgängligt för insiders. Och i det stora hela har systemet fungerat, säger han till Washington Post.

Trots att CIA:s korrespondens lär vara klassad enligt samma nivå på hemligstämplandet som den diplomatpost som nu hamnat på nätet uppges att byrån använder ett annat system än övriga myndigheter.

CIA:s WTF-arbetsgrupp består enligt tidningen av erfarna underrättelseanalytiker från olika delar av byrån.

Kommentera
Kopiera länk
Dela