1 av 2
- Foto: Alex Brandon/AP/Scanpix
2 av 2
- Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/Scanpix

Obama fick igenom kärnvapenavtalet

Viktig framgång för Barack Obama.


Republikanerna var länge inställda på att blockera det nya så kallade Start-avtalet i senaten. Men på onsdagen fick president Barack Obama till slut sin vilja igenom.

Det redan färdigförhandlad kärnvapenavtalet med Ryssland ratificerades av senaten med 71 röster för och bara 26 mot.

Därmed står det klart från amerikansk sida att kärnvapenkapaciteten länderna emellan ska minskas med hela 30 procent.

Nu ska avtalet också genomgå samma process i det ryska parlamentet, men det enda hindret där har varit att man krävt att USA ska klubba avtalet först, så även Rysslands ratificering väntas snart vara klar, uppger BBC.

- Den starka tvåpartienigheten i senaten skickar en kraftfull signal världen att republikaner och demokrater står sida vid sida för vår säkerhet, sa en mycket nöjd Barack Obama efter omröstningen.

/
/
USA
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Finlands president: Tala mindre om krig

Ny gränsdragning pågår i svårlöst konflikt

Armenien och Azerbajdzjan har börjat "fixa" sin hårt omstridda gräns, meddelar ärkefienderna. Gränsdragningen utgör ett försök att normalisera den ytterst frostiga relationen mellan länderna och undvika nya blodiga sammandrabbningar i regionen.

Upphittade skelettdelar kom från en människa

Skelettdelar som hittades vid en camping i Strömstad i söndags kom från en människa, rapporterar Strömstads Tidning.

Färre abonnenter än väntat för Spotify

Strömningstjänsten Spotify redovisar en rörelsevinst på 168 miljoner euro för första kvartalet i år. Det kan jämföras med förlusten på 156 miljoner euro under motsvarande kvartal 2023.

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Mamman lät tatuera sina barn, bland annat fick sonen en dödskalle intatuerad. Nu döms hon för fem fall av misshandel, rapporterar P4 Kalmar.

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Riksbanken varnar för att kontanter kan bli "i det närmaste oanvändbara i Sverige" om åtgärder inte vidtas. – Vi behöver bromsa en utveckling där vi är på väg mot att allt färre kan betala med kontanter, säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT.