1 av 4
- Foto: Privat
2 av 4
- Foto: Matt Dunham/AP/Scanpix
3 av 4
- Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/Scanpix
4 av 4
- Foto: Efrem Lukatsky/AP/Scanpix

Assange: "Hon tog ett troféfoto"

Wikileaks grundare och chefredaktör, Julian Assange, talar för första gången ut om sexbrottsanklagelserna i Sverige och de två kvinnorna som han ska ha förgripit sig på. Han passar samtidigt på att ge en rejäl känga till Sverige - "radikalfeminismens Saudiarabien".


Julian Assange sexbrottsanklagad

I augusti beslutade en jouråklagare att anhålla Wikileaks grundare, Julian Assange, i hans frånvaro.

Misstankarna gällde då en våldtäkt i Enköpingstrakten och ett fall av sexuellt ofredande i Stockholm. Målsägare var två unga kvinnor som träffat Assange under hans föreläsningsturné i Sverige - inbjuden av de kristna socialdemokraterna Broderskaparna.

Dagen efter hävde en annan åklagare anhållningsbeslutet och inledde en förundersökning om enbart ofredande.

Kvinnornas målsägarbiträde - tidigare Jämo och socialdemokraternas jämställdhetsministerkandidat, advokat Claes Borgström, överklagade beslutet och ärendet togs över av specialåklagare i Göteborg, som begärde och fick Assange häktad torsdagen den 18 november.

Senare kunde han efterlysas internationellt efter ett inledande procedurfel.

LONDON. Julian Assange, 39, har anklagats för sexbrott mot två svenska kvinnor under sin vistelse i Stockholm med omnejd i somras. Nu är han för tillfället fri mot borgen i väntan på att en brittisk domstol ska besluta om han ska utvisas tillbaka hit för att förhöras av svenska åklagare.

Tidigare har han vid flera tillfällen stormat ut ur intervjusituationer där han fått frågor om sitt sexliv och sexbrottsanklagelserna.

Delade säng

Men nu talar han för första gången ut om vad som egentligen hände under några sommardagar i Stockholm och Enköping. Samt om vad han egentligen tycker om feminismen i Sverige.

I en intervju med brittiska Times on Sunday berättar han om den så kallade "fröken A", som var den som bjöd in honom att föreläsa för en svensk publik och också upplät sin lägenhet i Stockholm åt internetrebellen.

Efter att han först tillbringat några dagar solo i lägenheten på Södermalm - medan "fröken A" var på resande fot ute i landet - kom hon hem och efter en middag kom de överens om att de skulle dela säng under hans kvarvarande tid i den svenska huvudstaden.

"Insisterade på att jag skulle bo kvar"

– Vi gick till sängs och saker och ting utvecklades därifrån, säger han till Sunday Times.

Den 31-åriga kvinnan gick senare till polisen och uppgav att han först motvilligt dragit på sig en kondom för att därefter riva av den.

Assange menar att kvinnans beteende - till exempel ska hon ha tagit ett "troféfoto" av honom - inte indikerade att det fanns någon konflikt dem emellan.

– Dagen därpå bjöd hon in vänner till sin lägenhet för en middag i min ära, säger han till Sunday Times.

– Låter det som någon som var förtvivlad på grund av vad som hade hänt? Och på den middagen fanns ett par som erbjöd sig att bo hos dem. Men då insisterade hon på att jag skulle bo kvar hos henne. Jag blev kvar hela veckan.

"Kondom? Nej, du är mitt skydd"

Assange står dessutom anklagad för att ha tvingat till sig sex med en ung kvinna i Enköping i samband med samma Sverigebesök. Först ska den unga kvinnan ha haft sex frivilligt på kvällen. Men morgonen därpå vaknar hon av att han ligger med henne igen.

Hon frågar då om han har något skydd på sig varpå han ska ha svarat:

– Du är mitt skydd.

Själv tycks Julian Assange nu ha avskrivit teorin om att CIA på något sätt varit inblandat i sexbrottsanklagelserna mot honom - även om han fortfarande är livrädd för att en utvisning till Sverige ska innebära att han i sin tur utvisas till USA där han fruktar för sitt liv.

Nu säger han sig i stället vara ett offer för genusradikalism.

– Sverige är feminismens Saudiarabien. Jag föll in i ett getingbo av revolutionär feminism, säger Julian Assange till Sunday Times.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
/
/
/
/
/
/