Torsdag 24 Jun
Stockholm

Jagar Wikileaks på Twitter

Wikileaks talesperson, Birgitta Jónsdóttir är en av dem som ska kartläggas på Twitter - om en amerikansk domstol får som den vill. Jónsdóttir är parlamentsledamot av det isländska Alltinget.
1 av 8
Wikileaks talesperson, Birgitta Jónsdóttir är en av dem som ska kartläggas på Twitter - om en amerikansk domstol får som den vill. Jónsdóttir är parlamentsledamot av det isländska Alltinget. Foto: Privat
Så även den förmodade Wikileakskällan, Bradley Manning, 23.
2 av 8
Så även den förmodade Wikileakskällan, Bradley Manning, 23. Foto: Privat
Julian Assange ska också få sin Twitter grundligt genomsökt, enligt domstolsordern.
3 av 8
Julian Assange ska också få sin Twitter grundligt genomsökt, enligt domstolsordern. Foto: Matt Dunham/AP/Scanpix
4 av 8
5 av 8
6 av 8
7 av 8
8 av 8

USA har begärt in uppgifter om personer med kopplingar till Wikileaks från Twitter. Däribland Julian Assange och den isländska parlamentarikern Birgitta Jónsdóttir.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Det här är Twitter i en knivig sits kring yttrandefriheten

Twitter har varit ett av de få forum där Wikileaks anhängare och motståndare fritt har kunnat debattera och mikrobloggtjänsten har gjort en poäng av att - till skillnad från många andra internettjänster inte stänga av Wikileaks.

Nu hamnar man i en knivig sits eftersom man, som andra sociala nätverk, gärna vill efterleva lagar och regler, men samtidigt vill vara en yttrandefrihetsapostel i länder som till exempel Iran.

Twitter har inte kommenterat den amerikanska domstolens begäran utan säger bara: "För att hjälpa våra användare att försvara sina rättigheter är det vår policy att upplysa användare när rättsvårdande myndigheter och regeringar kräver att vi lämnar ut deras information, såvida lagen inte förbjuder oss att göra det."

INTERNET. En amerikansk domstol i Virginia har av mikrobloggtjänsten Twitter begärt in uppgifter som rör personer med koppling till Wikileaks.

Bland dem whistelblowersajtens chefredaktör, Julian Assange, men också den isländska parlamentsledamoten Birgitta Jónsdóttir.

Man vill därmed kartlägga hur Wikileaks och personer kring sajten agerat på det sociala nätverket, uppger BBC.

"Avgörande bevis"

Åklagaren har inför domstolen i Virginia hävdat att där finns bevis som är "relevant och avgörande för en pågående brottsutredning" mot den förmodade Wikileaksläckan - Bradley Manning.

Förutom Assange, Jónsdóttir och Manning själv - den 23-årige tidigare amerikanske underrättelseanalytiker som i Lady Gaga-konvolut tros ha smugglat ut den massiva mängd hemliga dokument som offentliggjorts på Wikileaks - vill domstolen också att Twitter lämnar ut information om den holländske hackaren Rop Goggrijp och den amerikanske programmeraren Jacob Appelbaum. Båda har tidigare jobbat med Wikileaks.

Informationen man vill ha ut inbegriper mejladresser, bankkontouppgifter, IP-adresser som används för att koppla upp sig mot mikrobloggen, mejlkonton samt "medel och mål för betalningar".

Fördömer beslut

Julian Assange fördömer domstolsordern och säger att den utgör trakasserier.

– Om den iranska regeringen skulle försöka tvinga fram information om journalister och aktivister från främmande länder skulle människorättsgrupper över hela världen protestera, säger han i ett uttalande.

Domstolsordern har ännu inte verkställts "tack vare att Twitter vidtagit juridiska åtgärder", uppger Assange.

"Som att någon andas i luren"

Birgitta Jónsdóttir skriver i ett uttalande på Twitter:

– Den amerikanska regeringen vill veta allt om mina tweets och mer sedan den 1 november 2009. Förstår de att jag är ledamot av Islands parlament?

Hon säger också att hon kommer att ta kontakt med Islands justitieminister för att diskutera begäran. Hon har tio dagar på sig att överklaga.

– Jag tror att jag de försöker ge mig ett budskap. Nästan som att någon andas i telefonluren, säger hon.

Kommentera
Kopiera länk
Dela