Måndag 3 Okt
Stockholm

Hyllade barnamord på Palins Facebook - blev inte raderad av administratören

... Jared Lee Loughton som tog livet av...
1 av 7
... Jared Lee Loughton som tog livet av... Foto: Arizona Star
2 av 7
3 av 7
4 av 7
På Sarah Palins facebooksida raderas den mesta kritik omdelbart. Men inte hyllningar till barnamördaren...
5 av 7
På Sarah Palins facebooksida raderas den mesta kritik omdelbart. Men inte hyllningar till barnamördaren... Foto: Dr. Scott M. Lieberman/AP/SCANPIX
6 av 7
7 av 7

Kommentarer som är kritiska mot republikanernas fixstjärna Sarah Palin raderas omgående från hennes facebooksida. Men en kommentar som hyllar massakern i Tucson - och mordet på en nioårig flicka fick ligga kvar i evigheter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

INTERNET. Efter massakern på ett politiskt möte i Tucson, Arizona, där 6 personer dödats och 14 skadats - däribland den demokratiska kongressledamoten Gabrielle Giffords - har republikanernas förmodade presidentkandidat 2012, Sarah Palin, mötts av en massiv kritikstorm.

Palin har nämligen sedan länge utsett Giffords till "en måltavla" och på hennes facebooksida fanns tidigare en bild på Gabbi Giffords där kikarsiktet är inställt på den demokratiska politikern.

Kritik på Facebook

Nu har också sheriffen Clarence Dupnik gått ut i Fox News och sagt att Palin och den republikanska Nevadapolitikern Sharon Angle bär ansvaret för den uppskruvade och våldsförhärligande retorik i vars spår massakern kunnat äga rum.

Trots att Palins stab så småningom tog bort den kritiserade prickskyttebilden på Giffords har de kritiska kommentarerna på facebooksidan inte låtit vänta på sig.

– Du har deras blod på dina händer.

– Jag kan inte förstå att du inte är ledare nog att säga åt ditt folk att man inte kan ha kikarsikten inställda på människor.

– Du är ansvarslös, din onda häxa.

Alla raderades inom loppet av högst två minuter av Sarah Palins medarbetare som administrerar sidan.

"Mörda Hitler som barn"

Men när en kvinna postade en kommentar som hyllade massakern - och mer specifikt - mordetChristina Taylor Green, 9, fick den tvärtom ligga kvar. Orörd.

"Det är okej. Christina Taylor Green skulle förmodligen ändå ha vuxit upp och blivit en vänstervriden liberal med ömmande hjärta. Hey, som 'de' säger, vad skulle du göra om du hade chansen att mörda Hitler när han var barn? Precis."

Så skrev alltså signaturen Tina King 18:12 på söndagskvällen.

9-åriga Christina var alltså ett av Jared Lee Loughtons sex dödsoffer.

Hon hade tagits med på mötet av sin mamma, som tänkte att det kunde vara roligt för henne att få träffa en livs levande politiker - särskilt som Christina själv just valts in i elevrådet på sin skola.

Kommentaren låg kvar

Bloggaren Obama London, som följt Palins facebooksida minut för minut under kvällens lopp, trodde förstås att kommentaren skulle raderas i samma ilfart som de Palinkritiska kommentarerna avlägsnats.

– Jag antog förstås att den här specifika kommentaren skulle raderas med största möjliga fart, skriver bloggaren.

– Så jag slog gång på gång på refreshknappen i hopp om att kunna säga "ni ser, Palins facebookredigerare har åtminstone det goda omdömet att avlägsna uppenbart anstötliga kommentarer som denna". Men den låg kvar.

Forsatte radera kritiken

Då drog Obama London slutsatsen att redigerarna inte längre jobbade.

Men 18:16 postades en ny kommentar:

– Jag hoppas att du är glad nu. Det är på grund av det inflytande du har som du borde tänka på vad du säger.

Den raderades två minuter därpå.

Inte ens när en annan kommentator uppmärksammar adminstratören på hyllningen till barnamördaren kommer någon reaktion.

– Visa lite hänsyn och lämna oskyldiga utanför din sjuka satir, skrev någon.

Ändå fick kommentaren vara kvar - varpå ytterligare ett gäng Palinkritiska kommentarer raderas.

Vid 20-tiden på söndagskvällen var kommentaren fortfarande kvar, enligt Obama London. Under söndagsnatten eller måndagen har den dock raderats.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.