Onsdag 28 Sep
Stockholm

Wikileaks varnar för fler Arizonaskjutningar i USA

Den demokratiska kongressledamoten Gabrielle Giffords kämpar ännu för sitt liv på ett sjukhus i Tucson.
1 av 7
Den demokratiska kongressledamoten Gabrielle Giffords kämpar ännu för sitt liv på ett sjukhus i Tucson. Foto: AP/Scanpix
2 av 7
3 av 7
4 av 7
5 av 7
6 av 7
7 av 7

Efter massakern i Tucson, Arizona, kastar sig nu Wikileaks in i debatten om den våldsamma propaganda som sägs ha slagit upp Pandoras ask.– De som uppviglar till mord är lika ansvariga som den som avlossar vapnet, säger Julian Assange.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

INTERNET. Efter blodbadet på ett politiskt möte i Tucson, Arizona, där sex personer dödats och fjorton skadades - däribland den demokratiska kongressledamoten Gabrielle Giffords - har en häftig ordväxling brutit ut mellan amerikansk vänster och höger.

Demokrater skyller på Sarah Palin och republikaner skyller på liberaler.

Psykiskt sjuk

Medan läkaren Bob Dolgoff, vid Alta Bates Summit Medical Center i Tucson, menar att det är en medicinsk fråga. Skytten Jared Lee Loughner, 22, var helt enkelt svårt psykiskt sjuk.

– Jag betvivlar att folk som säger att detta handlar om politik har en särskilt god förståelse för mental sjukdom. Det kan vara konspirationsteorier eller män från yttre rymden. Det viktiga här är - varför fick han ingen vård?

Wikileaks tar strid

Nu har också en något oväntad part kastat sig in i den hårt uppskruvade debatten: Wikileaks.

Öppenhetsapostlarna kring världens just nu mest omtalade sajt varnar i ett uttalandeTwitter att USA kan vänta sig "fler mordorgier i stil med Gabrielle Giffords-massakern" om inte provokationer tas på större allvar.

I uttalandet citeras också Tucsons sheriff, Clarence Dupnik, som sagt att den "förgiftade retoriken" - som republikanska politiker i stil med Sarah Palin och Sharon Angle - ägnad att "hetsa allmänheten på daglig basis... påverkar folk, särskilt sådana med personligheter i obalans".

Våldsam retorik

Wikileaks jämför dessutom massakern i Tucson och den föregående våldsamma retoriken med de krav på våld som ledande amerikanska politiker - däribland just Sarah Palin - riktat mot Wikileaks och dess företrädare.

– Wikileaks personal och medarbetare har också varit föremål för våldsam retorik, av tidigare aldrig skådat slag, från prominenta amerikanska mediepersonligheter, inklusive Sarah Palin, som uppmanat den amerikanska adminstrationen att "jaga fatt på Wikileaks chefredaktör som vi jagar talibanerna", skriver Wikileaks.

"Skjut honom illegalt"

Sajten konstaterar att också andra ledande politiker deltagit i det retoriska korståget.

– Den prominenta amerikanska politikern Mike Huckabee har krävt att Wikileaks talesperson, Julian Assange, ska avrättas. Och Fox News-kommentatorn Bob Beckel har uppmanat folk att "illegalt skjuta den jäveln".

Julian Assange konstaterar själv:

– Ingen organisation någonstans i världen är en mer hängiven anhängare av yttrandefrihet än Wikileaks, men när tunga politiker och uppmärksamhetstörstande mediedebattörer kräver att specifika personer eller grupper ska mördas borde de åtalas för uppvigling - till mord.

– De som uppviglar till mord förtjänar en lika stor del av ansvaret som den som reser sitt vapen och avfyrar det, säger Julian Assange.

Sheriff Clarence Dupnik menar att Sarah Palin och partikamraten Sharon Angle i delstaten Nevada bär ett delat ansvar för massakern i Tucson:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.