Barack Obama har inte tagit upp de liberala vapenlagarna till diskussion - trots massakern i Tucson.
1 av 4
Barack Obama har inte tagit upp de liberala vapenlagarna till diskussion - trots massakern i Tucson. - Foto: Jae C. Hong/AP/Scanpix
De flesta amerikanska politiker är - i likhet med Arizonas guvernör, Jan Brewer - väldigt pro-vapen.
2 av 4
De flesta amerikanska politiker är - i likhet med Arizonas guvernör, Jan Brewer - väldigt pro-vapen. - Foto: Darryl Webb/AP/Scanpix
Bland ledande politiker är det bara New Yorks borgmästare, Michael Bloomberg, tidigare republikan, som menar att massakern är en "fruktansvärd påminnelse" om att vapenlagarna behöver stramas åt.
3 av 4
Bland ledande politiker är det bara New Yorks borgmästare, Michael Bloomberg, tidigare republikan, som menar att massakern är en "fruktansvärd påminnelse" om att vapenlagarna behöver stramas åt. - Foto: Stephen J. Boitano/AP/SCANPIX
Republikanernas nya "golden boy" - Rand Paul - säger apropå massakern i Tucson att "vapen inte dödar folk, det gör individer".
4 av 4
Republikanernas nya "golden boy" - Rand Paul - säger apropå massakern i Tucson att "vapen inte dödar folk, det gör individer". - Foto: Ed Reinke/AP/Scanpix

USA:s vapenlobby rustar

Är massakern i Tucson de liberala amerikanska vapenlagarnas fel? Tvärtom, menar USA:s vapenfetischister. Nu behöver landet fler skjutvapen. Och många politiker vill ta med sig pickan till jobbet.


Det här är USA:s vapenlagar

Rätten att bära vapen regleras av det andra tillägget till den amerikanska konstitutionen - The Second Amendment.

Tillägget antogs den 15 december 1791 tillsammans med den övriga rättighetskatalogen och syftade då till att folk skulle kunna försvara sig mot en stat som växer sig alltför stark och blir totalitär.

2008 och 2010 gjorde USA:s Högsta domstol två nya tolkningar av det andra tillägget som stärker individens rätt att bära vapen utan att vara associerad med någon form av milis samt att använda vapen i traditionellt lagenliga syften - som att skydda sig mot intrång inom hemmets väggar.

WASHINGTON. Varje gång en ny massaker äger rum i USA debatteras de amerikanska vapenlagarna.

Men de som vill inskränka rätten att bära vapen, som regleras i konstitutionens andra tillägg (se faktaruta), får i regel knappt en syl i vädret.

I stället är det vapenanhängarna som tar plats i det offentliga samtalet - också just när det skjutglada våldet skördat människoliv.

"Inte vapen, individer"

I söndags gick den alltmer framträdande republikanen och Tea Party-stjärnan Rand Paul ut i en intervju med Fox News och fördömde våldet, men sa att ansvaret enbart ligger hos den psykiskt sjuke gärningsmannen, Jared Lee Loughner. Vapenlagarna har inget med saken att skaffa, menar han.

– Vapen dödar inte människor. Det gör individer, säger Rand Paul till Fox News.

Att Loughner överhuvud taget kunde kliva in på ett politiskt möte i Tucson och avfyra sin nio millimeters halvautomatiska Glock 19 väcker frustration hos mycket få.

Beväpnar sig själva

Desto fler ser snarare behovet av att själva beväpna sig.

– Nu vet jag att jag måste ha med mig min pistol, säger demokraten Heath Schuler, tidigare proffsspelare i amerikansk fotboll och hobbyskytt, enligt Der Spiegel.

Arizona är den amerikanska delstat som - näst efter Utah - bedriver den mest långtgående vapentillåtande politiken, sedan Arizonas republikanska guvernör, Jan Brewer, förra året skrev under en ny, ännu mer liberal, vapenlag.

Under måndagen var hon patriotiskt trotsig.

– Vi kommer aldrig att låta oss besegras, sa Brewer.

Arizona mest liberalt

Alla vuxna i Arizona får bära gömda vapen - utan tillstånd och utan bakgrundskoll - i köpcentra, på restauranger, på krogen och på bio.

Delstaten är, tillsammans med Utah, USA:s vapenmecka.

Sheriffen i Tucson, Clarence Dupnik, som anklagat republikanen Sarah Palin för att ha anstiftat massakern genom sin våldsamma retorik, är en av få kritiska röster.

– Vi är USA:s gravsten, säger han med en anspelning på Vilda Västern-orten Tombstone (gravsten), sydost om Tucson, där det historiska pistoldramat vid O.K. Corall utspelade sig 1881.

Bloomberg kritisk

Bland amerikanska politiker är däremot tongången en annan.

Inte ens president Barack Obama har uttalat sig om vapenlagarna efter att Jared Lee Loughner marscherade in på ett politiskt möte och mördade sex personer och skadade fjorton - med ett vapen han köpt en kvart därifrån på Sportsman's Warehouse i Tucson.

Bara New Yorks borgmästare - Michael Bloomberg - beskriver massakern som en "fruktansvärd påminnelse om vapenvåldet, som äger rum dagligen i vårt land"

/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!