Norsk rekordsvindlare jagas av polisen

Philip Holst-Cappelen är ökänd för att kapa miljonärers identiteter och blåsa dem. Nu misstänks han ligga bakom två fall av utpressning i Sverige.


OSLO/STOCKHOLM. Som Nyheter24 skrivit om tidigare kidnappades en 47-årig miljonär i Göteborg. Bunden och fasttejpad hölls han som fånge tills han betalade 3,7 miljoner kronor.

– Han berättade att jag kommer att få uppleva den värsta veckan i mitt liv. Han sa: "Vi kommer att flytta pengar från ditt konto och vi kommer att göra precis vad som krävs för att du ska gå med på det. Om du inte är samarbetsvillig kommer vi till en början att klippa fingrarna på dig tills du gör som vi säger", säger mannen i förhör.

Polisen har fångat in två av de misstänkta männen. Men huvudpersonen - en av Norges mest kända skurkar befinner sig fortfarande på fri fot.

Jagades av Interpol - för 10 år sedan

I över tio år har 44-årige Philip Holst-Cappelen gäckat den norska polisen. Han är ökänd för att kapa miljonärers identiteter och dränera dem på deras tillgångar.

Den misstänkte norrmannen inledde sin kriminella karriär med att stjäla kreditkort från en konferensanläggning, där han arbetade.

Redan vid millennieskiftet betecknades han som en storbedragare av norsk polis och efterlystes av Interpol.

Väntade på brevbäraren

Och Philip Holst-Cappelen hittade på allt mer raffinerade metoder att kapa identiteter.

Vid ett tillfälle beställde han födelsebevis av en miljonär. När han visste att brevet var på väg övervakade han miljonärens brevlåda, och gick varje dag igenom mannens post.

Med hjälp av personbeviset lyckades han sedan beställa ut ett pass från den norska polisen.

Banker betalade ut miljon efter miljon till Holst-Cappelen och hans alternativa identitet innan det lömska brottet avslöjades.

Krävde tillgång till solstol

Men 2002 tog turen slut för storbedragen och han greps av polis, han hade då över 100 000 kronor i kontanter i fickan, skriver Verdens Gang.

I rätten valde han att i detalj förklara hur han lurat miljonärerna - på ett villkor.

Philip Holst-Cappelen krävde att få tillgång till en solstol eftersom han dagligen behövde sola. Advokaten lät under rättegången installera en solstol på balkongen på sitt kontor för att blidka sin klient, skriver den norska kvällstidningen.

44-åringen dömdes på 120 punkter till fyra och ett halvt års fängelse och ålades att betala 21 miljoner kronor i skadestånd.

Plastic fantastic

Sedan han kom ut från fängelset var han snabbt tillbaka i samma bransch. Men hittills har den norska polisen inte en aning om var storsvindlaren befinner sig.

Förutom kidnappningen i Sverige misstänks Philip Holst-Cappelen vara huvudmannen i en större bedrägerihärva, kallad Plastic fantastic.

Totalt misstänks 16 män lurat till sig stora summor pengar genom att kapa identiteter. I början av 2010 greps alla utom en - Philip Holst-Cappelen, skriver NRK.

Men trots upprepade försök att fånga in den hale norrmannen har polisen gått bet.

– Fräckheten har nått nya höjder, säger ett av hans offer.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

1 timme sedan
45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement. Av bussens 46 passagerare överlevde bara en åttaårig flicka.

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

1 timme sedan
Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.