1 av 6
- Foto: AP/Scanpix
2 av 6
- Foto: AP/Scanpix
3 av 6
- Foto: AP/Scanpix
4 av 6
- Foto: AP/Scanpix
5 av 6
- Foto: AP/Scanpix
Muhammed ElBaradei - tidigare kärnvapeninspektör hos FN - har kommit tillbaka till Egypten för att leda den demokratiska oppositionen.
6 av 6
Muhammed ElBaradei - tidigare kärnvapeninspektör hos FN - har kommit tillbaka till Egypten för att leda den demokratiska oppositionen. - Foto: AP/Scanpix

Egypten släcker nätet inför fredagens nya protester

Nya demonstrationer mot den egyptiska regimen har planerats under fredagen. Och makten har svarat genom att släcka nätet och strypa sms-trafiken. Detta kort efter att en demonstrant skjutits ihjäl. SE VIDEO!


KAIRO. Världen håller andan när Egypten under fredagen går mot en ny dag av hårda sammandrabbningar mellan folket och regimens utsända kravallpoliser.

Särskilt spänt är läget sedan den förbjudna organisationen Muslimska brödraskapet - som är den 82-årige president Hosni Mubaraks största motståndare - sagt sig stödja fredagens demonstrationer.

Men fortfarande är det den demokratiska oppositionen som tycks vara ledande i protesterna.

ElBaradei tillbaka

FN:s tidigare kärnvapeninspektör, Muhammed ElBaradei, som våren 2010 ledde den demokratiska oppositionen mot Mubaraks 30 år gamla regim, har återvänt till Kairo och tagit ledningen för protesterna.

– Det här är en kritisk tid i Egypten och jag har kommit för att delta. Om folket - i synnerhet de unga människorna - vill att jag leder en övergång tänker jag inte svika dem. Min prioritering är att få till stånd en ny regim och se Egypten genomgå en fredlig övergång, säger ElBaradei, enligt The Guardian.

Internet nere

Under natten mot fredagen pluggade regimen ur uppkopplingarna mot nätet för att förhindra åtkomst till sociala nätverkstjänster som Facebook, Twitter och Blackberry.

Nyhetsförmedlare som The Arabist, CNN:s Ben Wedeman och Reuters rapporterar att såväl telefonnät som internet ligger nere.

Egyptens premiärministerkansli hävdar dock - trots att så många vittnesmål vittnar om motsatsen - att vare sig Facebook eller Twitter ligger nere.

Enligt ett stort antal uppgifter stängdes Twitter och andra tjänster av efter att en video släppts av nyhetsbyrån AP som visar en hur en 17-årig egyptisk demonstrant skjuts ihjäl av polisen.

Inga sms

Enligt en källa som lyckats få telefonkontakt med sina anhöriga i Kairo säger att de bekräftar rapporter om att kravallpolis sätter eld på bilar.

– Man kan inte skicka sms i Egypten för närvarande, säger han till TechCrunch.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.