FBI jagar cyberkrigare i USA.
1 av 3
FBI jagar cyberkrigare i USA. - Foto: BRENNAN LINSLEY / AP / SCANPIX
Anonymous eller AnonOps är namnet på det informella nätverk av nätanarkister som i december slog till mot Wikileaks "fiender" på nätet.
2 av 3
Anonymous eller AnonOps är namnet på det informella nätverk av nätanarkister som i december slog till mot Wikileaks "fiender" på nätet. - Foto: Operation Payback
Brittisk polis har gripit fem unga män som misstänks ha deltagit i attackerna.
3 av 3
Brittisk polis har gripit fem unga män som misstänks ha deltagit i attackerna. - Foto: Max Nash/AP/Scanpix

Unga gripna för cyberkrig

Fem unga män har gripits av brittisk polis - misstänkta för cyberattackerna mot företag och myndigheter som motarbetat Wikileaks. Också FBI har inlett utredningar mot unga cyberkrigare i nätverket Anonymous.


INTERNET. Under torsdagen greps fem unga män - 15-26 år gamla - misstänkta för inblandning i cyberkriget om Wikileaks.

I december angreps bland annat Visa, Amazon, Paypal och den svenska åklagarmyndigheten sedan Wikileaks slängts ut från företagens tjänster respektive sedan sajtens chefredaktör, Julian Assange, utretts för sexbrott i Sverige.

Anonymous eller AnonOps heter det internationella nätverket som då utlyste Operation Payback - där olika företag, organisationer och myndigheter som anses ha motarbetat Wikileaks angreps med så kallade DDOS-attacker.

Också i USA har FBI utfärdat 40 husrannsakningsordrar mot unga misstänkta nätkrigare, uppger CNN.

– Attackerna underlättades av mjukvaruverktyg som gruppen tillgängliggjort för gratis nedladdning på nätet, säger FBI i ett uttalande.

Anonymous har också utfört liknande attacker mot den tunisiska regeringens närvaro på nätet inför den så kallade jasminrevolutionen.

Video från Anonymous:

/
/
FBI
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.

Inget brott bakom död i Torsby

1 timme sedan
Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

1 timme sedan
Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

1 timme sedan
The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

1 timme sedan
Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.