Tisdag 21 Sep
Stockholm

Unga gripna för cyberkrig

FBI jagar cyberkrigare i USA.
1 av 3
FBI jagar cyberkrigare i USA. Foto: BRENNAN LINSLEY / AP / SCANPIX
Anonymous eller AnonOps är namnet på det informella nätverk av nätanarkister som i december slog till mot Wikileaks "fiender" på nätet.
2 av 3
Anonymous eller AnonOps är namnet på det informella nätverk av nätanarkister som i december slog till mot Wikileaks "fiender" på nätet. Foto: Operation Payback
Brittisk polis har gripit fem unga män som misstänks ha deltagit i attackerna.
3 av 3
Brittisk polis har gripit fem unga män som misstänks ha deltagit i attackerna. Foto: Max Nash/AP/Scanpix

Fem unga män har gripits av brittisk polis - misstänkta för cyberattackerna mot företag och myndigheter som motarbetat Wikileaks. Också FBI har inlett utredningar mot unga cyberkrigare i nätverket Anonymous.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

INTERNET. Under torsdagen greps fem unga män - 15-26 år gamla - misstänkta för inblandning i cyberkriget om Wikileaks.

I december angreps bland annat Visa, Amazon, Paypal och den svenska åklagarmyndigheten sedan Wikileaks slängts ut från företagens tjänster respektive sedan sajtens chefredaktör, Julian Assange, utretts för sexbrott i Sverige.

Anonymous eller AnonOps heter det internationella nätverket som då utlyste Operation Payback - där olika företag, organisationer och myndigheter som anses ha motarbetat Wikileaks angreps med så kallade DDOS-attacker.

Också i USA har FBI utfärdat 40 husrannsakningsordrar mot unga misstänkta nätkrigare, uppger CNN.

– Attackerna underlättades av mjukvaruverktyg som gruppen tillgängliggjort för gratis nedladdning på nätet, säger FBI i ett uttalande.

Anonymous har också utfört liknande attacker mot den tunisiska regeringens närvaro på nätet inför den så kallade jasminrevolutionen.

Video från Anonymous:

Kommentera
Kopiera länk
Dela