Amnesty: Googles chef i Kairo har blivit torterad

- 07/02/2011, 08:15 -
1 av 3

Privat

2 av 3

Privat

3 av 3

Al Jazeera

Googles marknadsföringschef i Mellanöstern och Nordafrika - Wael Ghonim - är fängslad av egyptiska myndigheter och tros ha blivit torterad.

KAIRO. Wael Ghonim greps mitt under oroligheterna i den egyptiska huvudstaden. Nu har han suttit fängslad i  över en vecka.

Enligt människorättsorganisationen Amnesty har tvåbarnspappan blivit torterad.

– Han måste få tillgång till en läkare och en advokat och inte bli utsatt för tortyr eller behandlas dåligt. Det här fallet är bara ett av många som belyser de egyptiska myndigheternas allt hårdare linje mot dem som utöver sin rätt att fredligt protestera, säger Hassiba Hadj Sahraoui, biträdande chef för Amnesty i Afrika.

Enligt brittiska Guardian har den egyptiske tevemogulen Naguib Sawiris fått uppgifter om att Ghonim ska släppas under måndagen.

Wall Street Journal, som talat med Ghonims bror, rapporterar att också familjen fått positiva signaler.

– De sa att de troligen skulle se till att han kom hem till oss och att han skulle eskorteras av säkerhetsvakter, säger brodern, Hazim Ghonim, till WSJ.

Al Jazeeras reporter släppt

Samtidigt fortsätter våldet mot journalister och bloggare. Enligt den amerikanske organisationen CPJ har 114 journalister attackerats på bara en vecka.

På söndagen krävde den panarabiska tevekanalen Al Jazeera att dess reporter Ayman Mohyeldin, som tidigare samma dag fördes bort från Tahrirtorget omedelbart ska försättas på fri fot.

Mohyeldin släpptes också nio timmar efter gripandet efter krav från kanalen - men också 20 000 anhängare till Mohyeldin som höjt sina röster på Twitter, skriver Al Jazeera.

Också USA:s utrikesminister Hillary Clinton har krävt av Egyptens premiärminister Ahmed Shafiq att våldet mot journalister upphör.

Video som visar hur Ghonim grips: