Islamisterna säger att det är Lars Vilks fel att de nu tänker slå till mot Sverige.
1 av 5
Islamisterna säger att det är Lars Vilks fel att de nu tänker slå till mot Sverige. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Den 29-årige julruschbombaren Taimour Abdulwahab hyllas som ett föredöme.
2 av 5
Den 29-årige julruschbombaren Taimour Abdulwahab hyllas som ett föredöme. - Foto: Privat
Här är förödelsen han orsakade.
3 av 5
Här är förödelsen han orsakade. - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / SCANPIX
Nästa gång kan fler dö, varnar al-Qaida.
4 av 5
Nästa gång kan fler dö, varnar al-Qaida. - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Scanpix
Usama bin Ladin pekar ut ett nytt mål på kartan.
5 av 5
Usama bin Ladin pekar ut ett nytt mål på kartan. - Foto: AP/Scanpix

al-Qaida hotar Sverige

– Det är på tiden att den svenska regeringen ser över sin inställning till islam och muslimerna innan mujahedin slår till igen. Säpo oroade. Terrorexperten Magnus Ranstorp:– Det är mycket allvarligt.


INTERNET. Nu hyllas självmordsbombaren Taimour Abdulwahab i al-Qadias tidskrift - Inspire - som finns på nätet. Samtidigt som terrornätverket hotar att slå till på nytt.

Och i centrum står Lars Vilks karikatyrteckningar av profeten Muhammed som rondellhund.

Säpo tar uppgifterna på största allvar.

– Inspire är nära knuten till al-Qaida och den globala jihadrörelsen, säger chefsanalytiker Malena Rembe, vid Säpos enhet för kontraterrorism, till Svenska Dagbladet.

Tidigare var Sverige en fristad för islamistisk terrorism - och al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin skrev till och med i en apell riktad till dåvarande president George W Bush att han skulle fundera på varför terroristerna inte slog till mot Sverige om det nu var så att de hatade frihet.

Men allt det är historia. Emellan kom Vilks rondellhund och den svenska truppnärvaron i Afghanistan. Nu är Sverige lovligt byte.

”Svenskarna verkar ha föresatt sig att visa sin motvilja mot muslimer och är ivriga att gå med i det förbund av nationer som är fientliga mot islam och muslimer. Den här operationen kan tjäna som en påminnelse för Sveriges regering och dess folk att ompröva sin inställning innan deras lista av brott mot oss blir alltför lång och det blir för sent”, skriver man i Inspire.

Tidskriften fortsätter hylla julruschbombaren Taimour Abulwahab på flera ställen i tidningen. Han sägs ha bidragit till att ”skaka om hela EU och visar att Jihads järnnäve känns mer än någonsin mitt bland de icke-troende”.

Magnus Ranstorp, professor vid Centrum för studier av terrorism och politiskt våld, menar att hoten till och med är allvarligare än vad Säpo vill ge sken av.

– Det här är värre, eftersom tidningen definitivt kommer från al-Qaida på arabiska halvön, säger han till Aftonbladet.

Säpo tror däremot inte att det finns en organiserad kampanj mot Sverige eller svenska intressen.

– Vi följer detta noggrant. Det är ett hot på inspirationsnivå. Det är inte konkret i bemärkelsen ”gör så här”. Men det kan vara en impuls för individer som redan gått över gränsen mellan ord och handling, säger Malena Rembe till SvD.

Den 1 oktober 2010 höjde Säpo hotbildsnivån till 3 på en femgradig skala. Det innebär ”förhöjd hotbild” - det vill säga risk för terrorangrepp.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.

Här är påskens olycksvägar

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Hundratusentals bilar är ute på vägarna. Här är Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen de senaste fem åren:

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.