Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Obama ber kongressen om ett ja

Nyheter | 13/02/2009 05:48

Representanthuset och senaten tros anta det jättelika krispaketet på fredagen.

Det obegripliga stimulanspaket i USA på 6,5 biljoner kronor, motsvarande 789 miljarder dollar, väntas på fredagen antas av både representanthuset och senaten. Nu manar presidenten Barack Obama kongressen att säga ja till krispaketet. Obama, som lanserade planen i fjol, besökte kongressbyggnaden och talade till ledamöter vid en ceremoni som markerade att det var 200 år sedan hans egen politiska hjälte, president Abraham Lincoln, föddes.

– Det är tid för kongressen att agera, och jag hoppas att båda partierna agerar, sade Obama.

35 procent av paketet består av skattesänkningar och resten är pengar till infrastruktur, utbyggnad av förnybar energi och annat. Målet är att skapa eller rädda 3,5 miljoner jobb i USA och försöka lyfta ekonomin ur den djupa svackan.

Representanthusets talesman Nancy Pelosi sade att röstningen ska ske på fredagen, och hon ser det som en stor framgång för den nye presidenten.

– Vi röstar om mycket i kongressen. Allt är viktigt. Men den här (omröstningen) är historisk och omdanande. Jag ser fram emot att förslaget går igenom, sade hon.

Kräver uppskov

Det nuvarande krispaketet är en omarbetad version av det ursprungliga. Inte en enda republikan i representanthuset stödde det första förslaget. I senaten var det bara tre republikaner som röstade ja, vilket dock var tillräckligt för att få den majoritet som krävdes. Barack Obama har upprepade gånger manat republikanerna att ansluta till demokraterna och acceptera kompromissförslaget, men ännu är det osäkert om presidenten får något gehör. Flera republikaner angriper stimulanspaketet och menar att det innehåller för mycket utgifter och för lite skattesänkningar. Nu kräver de åtminstone 48 timmars uppskov för att kunna gå igenom förslaget ordentligt.

– Det är inget smart sätt. Dagens och morgondagens skattebetalare kommer att få städa upp i röran, sade senatens minoritetsledare, republikanen Mitch McConnell som pekade på uppgifter om att USA:s budgetunderskott kommer att stiga till en biljon dollar, drygt 8 biljoner kronor.

Republikanerna har historiskt föredragit stora skattesänkningar för att stimulera ekonomin. Men demokraterna slår tillbaka och menar att sådana förslag under den föregående republikanske presidenten George W Bush enbart förvärrade krisen.

Skrivet av: