Obamas krispaket nästan i hamn

Representanthuset i USA:s kongress har godkänt krispaketet.


Representanthuset i USA:s kongress godkände på fredagskvällen svensk tid det ekonomiska krispaketet på närmare 790 miljarder dollar. Paketet antogs med stor majoritet, men inga republikaner röstade för det.

Paketet, som omfattar både stimulansåtgärder och skattesänkningar, godkändes med 246 röster mot 183. Men att Republikanerna unisont gick emot det betyder att president Barack Obama tills vidare misslyckats i sina försök att överbrygga motsättningarna mellan partierna och bryta de senaste årens politiska dödläge.

Majoritetsledaren Steny Hoyer kritiserade Republikanerna för att stå fast vid samma ekonomiska principer som rådde under Bush-eran och som enligt honom ledde fram till dagens djupa kris.

"Miljoner hjälps"

Hoyer försäkrade att "miljoner och åter miljoner människor. . . som förlorat sina jobb och inte har mat till familjen kommer att hjälpas av det här paketet". Republikanen Mike Pence hävdade för sin del under debatten att "det enda som demokraternas stimulanspaket lär åstadkomma är att stimulera mer statlig styrning och mer skuldsättning".

Amerikanska folket frågar sig hur 13 dollar i veckan ska få igång ekonomin igen för den genomsnittlige amerikanen. Pence syftade på de extra pengar som skattesänkningarna ger. Republikanerna hade krävt betydligt större skattesänkningar i stället för satsningar på stora offentliga projekt, men de lyckades inte få gehör för sina önskemål.

3,5 miljoner jobb

President Barack Obama hade uppmanat kongressen att säga ja till krispaketet senast i veckoslutet, så att han kan låta det träda i kraft.

– Det är tid för kongressen att agera, och jag hoppas att båda partierna agerar, sade Obama när han i torsdags besökte en fabrik som drivs av entreprenadmaskinjätten Caterpillar, som nyligen sagt upp 20 000 anställda.

35 procent av paketet består av skattesänkningar och resten är nya utgifter till infrastruktur, utbyggnad av förnybar energi och annat. Målet är att skapa eller rädda 3,5 miljoner jobb i USA och försöka lyfta ekonomin ur den förlamande recessionen.

Inte heller i den ursprungliga versionen stöddes förslaget av en enda republikan i representanthuset. Trots att det var ett något nedbantat paket som det röstades om på fredagen hade inte någon på oppositionssidan svängt. Senaten väntades rösta om paketet natten till lördagen svensk tid.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Obama dumpad
Senaste nytt

Annonslyft – men motvind för dagspress och tv

KD vill ha en ny migrationspakt

Gränser och frihet. Det är de två ord som kommer att symbolisera Kristdemokraternas EU-valskampanj, meddelar partiledare Ebba Busch. KD vill också ha en migrationspakt 2.0.

JO utreder Kinberg Batras rekryteringar

Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra (M) har hamnat i blåsväder över två rekryteringar på länsstyrelsen i Stockholm.

17-åring häktad efter mordet i Skärholmen

En 17-årig pojke häktas misstänkt för grovt skyddande av brottsling efter mordet i Skärholmen. Han förnekar brott, säger hans advokat Diyar Beddiro.

Polisen i Ljungby rapporterar om brand

"Larm om villabrand", skriver polisen på sin hemsida.

Galaxens mest massiva svarta hål har hittats

1 timme sedan
Astronomer har hittat galaxens hittills mest massiva svarta hål som bildats vid kollapsen av en stjärna, Gaia BH3. Hålet är 33 gånger mer massivt än solen.