Krispaket i USA nära att antas

Stimulanspaketet på 827 miljarder dollar röstades igenom i USA:s senat.


USA tog världen in i finanskrisen. Nu är det de som ska ta oss ur den. Efter att representanthuset i den amerikanska kongressen i slutet av januari röstade ja till president Barack Obamas föreslagna stimulanspaket gjorde senaten detsamma på måndagskvällen. Stimulanspaket är på 827 miljarder dollar och ska stabilisera den svaga ekonomin som just nu slår på alla håll och kanter i världen. Måndagens ja i senaten banar väg för att paketet ska antas fullt ut på tisdagen.

– Det är bara regeringen som kan bryta den onda cirkeln där förlorade jobb leder till att människor gör av med mindre pengar som leder till ytterligare uppsägningar. Att bryta den cirkeln är exakt vad planen, som nu rör sig genom kongressen, syftar till, sade Obama på en presskonferens enligt TT.

Siffrorna under omröstningen i senaten skrevs till 61-36 för paketet. Demokraterna stöder förslaget starkt och förhoppningsvis kan senatens omröstning sätta punkt för diskussionerna kring paketets framtid, trots att det bland republikaner finns ett stort motstånd. De anser att ett så stort stimulanspaket medför alltför stora utgifter.

– Det här är ingen vanlig recession. Vi går igenom den värsta krisen sedan den Stora depressionen, fortsatte presidenten.

Det ekonomiska paketet innehåller bland annat skattesänkningar och satsningar som ska få ekonomin att växa på nytt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!