- Foto: Al Jazeera

FN enigt - inför sanktioner mot Libyen

Säkerhetsrådet enigt.


Natten till söndagen satt FN:s säkerhetsråd i möte om det akuta läget i upprorets Libyen. Och säkerhetsrådet kom så småningom till beslut - enhälligt.

Med omedelbar verkan införs nu sanktioner mot Khaddafi och andra libyska ledare. All vapenförsäljning till landet stoppas. Dessutom införs reseförbud för Khaddafi, nio av hans familjemedlemmar och ytterligare sex personer i den innersta maktkretsen, uppger BBC.

En utredning inleds också vid ICC, Internationella brottsmålsdomstolen, för att utröna om någon ska ställas inför rätta för våldet mot civila i Libyen de senaste veckorna.

Även USA:s president Barack Obama är nu mycket tydlig mot Khaddafiregimen. I ett samtal med tyska förbundskanslern Angela Merkel uttalade Obama kravet på Khaddafis omedelbara avgång.

"När en ledares enda metod för att sitta kvar vid makten är att tillgripa massvåld mot sitt eget folk, då har han förlorat rätten att härska" meddelar Obamas administration i ett pressmeddelande.

I Libyen har den avhoppade urtikesministern Mustafa Mohamed Abud al-Jalil dessutom bildat en alternativ övergångsregering som står redo.

FN
/
/
/
/
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!