Torsdag 21 Okt
Stockholm

Obama vädjar om ja till krispaket

Obama vädjade åter till kongressen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

USA:s president Barack Obama vädjade på måndagen åter till kongressen att anta hans ekonomiska stimulanspaket. Han menade att det nu bara är regeringen som har möjlighet att få fart på den amerikanska ekonomin.

– Det är bara regeringen som kan bryta den onda cirkeln där förlorade jobb leder till att människor gör av med mindre pengar som leder till ytterligare uppsägningar. Att bryta den cirkeln är exakt vad planen, som nu rör sig genom kongressen, syftar till, sade Obama på sin första presskonferens sedan han tillträdde presidentämbetet den 20 januari.

Obama tog till orda några timmar efter det att senaten beslutat att sätta punkt för debatten om det ekonomiska stimulanspaketet på 838 miljarder dollar (6 759 miljarder kronor) i skattelättnader och statliga satsningar som väntas bli antaget av senaten på tisdagen.

Paketet har starkt stöd bland demokrater, men bland republikaner finns ett stort motstånd eftersom de anser att paketet medför alltför stora utgifter till åtgärder som inte kommer att bidra till att ta USA ur krisen.

Obama varnade för att om regeringen misslyckas, riskerar ekonomin att hamna i en negativ spiral som kan förlänga den pågående recessionen.

– Det här är ingen vanlig recession. Vi går igenom den värsta krisen sedan den Stora depressionen, sade Obama som menade att Japans "förlorade decennium" på 1990-talet är exempel på vad som kan hända vid ett misslyckande.

De 350 miljarder dollar som finns kvar i det bankstödspaket på 700 miljarder dollar som togs fram av Bushregeringen har av Obamas regering delats upp i fyra potter, varav 50 miljarder dollar ska gå till skuldsanering och åtgärder som ska hejda flödet av utmätningar i USA.

Därtill går 100 miljarder dollar till en så kallad "bad bank", som har som huvudsyfte att köpa upp problematiska tillgångar i banksektorn. Sedan går 100 miljarder dollar till lånegarantier och ytterligare 100 miljarder dollar till kapitalinjektioner till banker, skriver Reuters, med hänvisning till en källa som fått planen presenterad för sig.

Med stödpaketet följer restriktioner för kontakter med lobbyister, vilket anses viktigt för att begränsa politiska påtryckningar i investeringsbeslut.

Utdelningar, program för återköp av aktier och strategiska förvärv kommer också att begränsas för att se till att stödpengarna faktiskt används till mer utlåning till företag och hushåll.

USA:s finansdepartement planerar att sjösätta en särskild fond, delvis statlig, med 500 miljarder dollar att köpa problematiska tillgångar i USA:s banksektor för.

Dessutom planerar departementet att med riktat stöd via centralbanken Federal Reserve öka utlåningen i USA med 1 000 miljarder dollar.

Timothy Geithner, i ett av sina viktigaste tal hittills sedan han tog över som finansminister under president Barack Obama, bekräftade vidare uppgifter om att regeringen avsätter 50 miljarder dollar som ska gå till att hjälpa hushåll som hotas av utmätningar.

Både New York-börsen och Nasdaq föll nedåt minuterna efter det att Geithners tal offentliggjorts, medan dollarn stärktes marginellt mot kronan.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela