Chávez väntar sig ja till omval

Väckta av karnevalsoväsen röstar miljoner venezuelaner i dag.


Väckta av karnevalsoväsen röstade miljoner venezuelaner på söndagen för att avgöra om president Hugo Chávez ska kunna väljas om obegränsat antal gånger. Chansen att han ska lyckas ändra grundlagen anses större denna gång.

Som vanligt i det valtäta Venezuela öppnade röstlokalerna i ottan, klockan 6 lokal tid. Folket hade sedan hela söndagen på sig att rösta, men Chávezanhängare försökte få upp ett tidigt valdeltagande genom att i morgonmörkret avfyra väckande fyrverkerier och blåsa i karnevalstutor.

Presidentens ja-sida verkar ha trumf på hand, ett övertag med 5-7 procentenheter enligt två mätningar i lördags, men i de enkäterna hade 10 procent av de tillfrågade ännu inte bestämt sig.

Men även i den förra liknande omröstningen, i december 2007, tydde mycket på en Chávezseger. Då slutade det med knappast möjliga nej-seger, 51 procent.

Förvissad om seger

Varken EU eller OAS (Organisationen av amerikanska stater) har officiella observatörer i Venezuela. Men EU-parlamentarikern Luis Herrero hade tänkt följa valet på plats, inbjuden av ett oppositionsparti. Efter att ha beskrivit Chávez som diktator kastades han dock ut ur landet i fredags, en åtgärd som ledde till ilskna utspel från EU och Herreros hemland Spanien i helgen.

– Jag har en överväldigande förtröstan när det gäller söndagens resultat - på folkets och författningens triumf! sade Chávez i sitt sista tal inför omröstningen.

– Min förvissning om en seger är oändligt mycket större nu än den var den 1 december 2007. Väljarna ombads helt enkelt svara ja eller nej på frågan om ifall presidenter, guvernörer, parlamentsledamöter, borgmästare och andra politiker ska kunna omväljas fler gånger än nu.

Oljepriser Chávez blev själv första gången president 1998, och valdes efter grundlagsändringar om 2000 och 2006. Han säger nu att han kommer att ha "siktet öppet ända till tiden efter 2013", året då hans nuvarande mandat löper ut. Det alltmer polariserade landet i norra Sydamerika har 16 miljoner väljare.

Många är våldsamt fientliga till Chávez yviga socialistretorik, medan andra lika entusiastiskt lovprisar honom för att ha försökt lyfta landets fattiga ur deras elände med hälso- och utbildningsprogram. Oppositionen kritiserar honom för stigande brottslighet, korruption och inflation. Enligt bedömare kallade han till folkomröstningen i hast, i hopp om att verkningarna av sjunkande oljepriser inte skulle göra sig alltför gällande. Oljeinkomsterna finansierar hans sociala program.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!