Pastor Terry Jones eldade upp koranen - efter rättegång

- 25/03/2011, 20:27 -
...döden.
1 av 3

...döden.

Faksimil

Så sent som i september i fjol sa han att han inte skulle bränna koranen.
2 av 3

Så sent som i september i fjol sa han att han inte skulle bränna koranen.

Phil Sandlin/AP/SCANPIX

Pastor Terry Jones fann koranen skyldig till flera brott. Han dömde den heliga skriften till...
3 av 3

Pastor Terry Jones fann koranen skyldig till flera brott. Han dömde den heliga skriften till...

John Raoux/AP/SCANPIX

Den heliga skriften ansågs skyldig till brott mot mänskligheten. SE VIDEO.

GAINESVILLE. Pastor Terry Jones orsakade en mindre kris när han i fjol planerade att bränna koranen till minne av offren i terroristattacken 11 september 2001.

Planerna fördömdes av såväl religiösa som politiska ledare och Jones sa senare att han ställt in bokbålet.

– Vi kommer definitivt inte att bränna koranen. Inte nu, inte någonsin, sa han i en intervju i NBC-programmet Today.

"Du har dödat"

Men i veckan anordnade pastor Jones, som är högste ledare för den högerkonservativa kristna kyrkan Dove World Outreach Center, en rättegång där koranen stod som "åtalad".

– Om du befinns skyldig, om du döms för mord, får du inte åka hem. Det spelar ingen roll om vi älskar dig, om din mamma älskar dig, om din pappa älskar dig, du får inte åka hem eftersom du dödat någon, säger Jones i videoklippet.

Skyldig

Koranen åtalades på flera punkter. Bland annat för brott mot mänskligheten, mord, våldtäkter, tortyr men också brott mot kvinnor, minoriteter såväl som att främja fördomar och rasism.

Rättegången avslutas med att Terry Jones förkunnar domen. Koranen ansågs skyldig på samtliga punkter. Därefter följer en åtta minuter lång sekvens där man ser hur koranen brinner upp.

Bokbål

Rättegången och det följande bokbålet sändes direkt på internet. Det var också internetåskådarna som fick avgöra hur koranen skulle avrättas. Till slut föll valet alltså på ett bokbål, i konkurrens med arkebusering och dränkning.

I rättegångssalen satt runt 30 personer som alla bevittnade hur koranen eldas upp.

Fördöms

Pastor Terry Jones bokbål har redan fördömts av flera personer. USA:s ambassadör i Pakistan kallar tilltaget "motbjudande".

– Att avsiktligt bränna koranen är motbjudande. Detta är en isolerad handling som utförs av en liten grupp, och det strider mot amerikanska traditioner, sa Cameron Munter, uppger CBS.