Fler och fler dumpar dödsstraffet

- 28/03/2011, 12:43 -
USA är ett av de länder som avrättar flest människor. Ofta genom en dödlig giftinjektion.

USA är ett av de länder som avrättar flest människor. Ofta genom en dödlig giftinjektion.

Ric Feld/AP/Scanpix

Positiv utveckling i flera länder.

Antalet som avrättades under 2010, efter att ha dömts till dödsstraff, var 527 personer. Motsvarande siffra för 2009 var 714 och utvecklingen ser därmed ut att gå i rätt riktning, enligt Amnestys rapport Dödsstraffet i världen 2010.

Samtidigt kan långt fler ha avrättats men att det inte gått att bekräfta så siffran ska betraka som en lägsta-siffra.

De värsta länderna på dödsstraffronten är Kina som under 2010 genomförde tusentals avrättningar och Iran med minst 252 avrättningar. Därefter följer Nordkorea (minst 60), Jemen (minst 53) och USA (46 avrättningar).

- Även om antalet avrättningar minskar, fortsätter ett antal länder att döma människor till döden och avrätta för icke våldsbrott som narkotikabrott, ekonomiska brott, sexuella relationer mellan samtyckande partners och blasfemi, vilket strider mot internationell rätt som förbjuder användning av dödsstraff annat än för de allra grövsta brotten, säger Salil Shetty, generalsekreterare för Amnesty International, i ett pressmeddelande.

Under 2010 avskaffade Gabon dödsstraffet som 16:e afrikanska land. Även Mongoliet tog steg mot ett avskaffande och i Kuba fick de tre sista dödsdömda sina straff omvandlade till fängelsestraff.

Samtidigt återupptog flera länder avrättandet efter år av uppehåll, bland annat Vitryssland, Taiwan och Bahrain.

Lär hela Amnestys rapport här (pdf-länk).