Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Alkohol och fylla ökar risken för cancer

- 08/04/2011, 08:50 -
1 av 2

DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX

2 av 2

Jurek Holzer / SCANPIX

Nya rön visar att alkoholen är farlig på ännu fler sätt än man tidigare vetat.

Att alkohol är skadligt är styrkt sedan länge, även om viss forskning tyder på att det är nyttigt i mindre mängder. Att drickandet också leder till kraftigt ökad risk att drabbas av cancer är dock inte lika känt.

Ny omfattande forskning som redovisas i British Medical Journal visar dock att var tionde man och var 33:e kvinna som drabbas av cancer gör det på grund av sin alkoholkonsumtion.

Det brittiska hälsodepartementet kommer nu att rikta tydligare insatser mot hög alkoholkonsumtion för att minska antalet cancerfall, uppger BBC. Enligt studien låg drickande bakom så många som 13 000 fall av cancer i Storbritannien under 2008.

Det är när kroppen bryter ner alkohol som en kemisk reaktion uppstår och i värsta fall skadar kroppens DNA, vilket i sin tur gör att risken att utveckla cancer omedelbart ökar.

- I kombination med att inte röka och hålla vikten är minskad alkoholkonsumtion ett av de bästa sätten att minska risken att drabbas av cancer, säger Sara Hiom vid det brittiska Cancerforskningsinstitutet, till BBC.