Israel utvecklar nytt klustervapen

Den israeliska armén håller på att utrusta sig med nya klusterbomber.


Den israeliska armén håller på att utrusta sig med klusterbomber som förstörs efter nedslaget. Syftet är att minska antalet civila offer för den här typen av vapen, som användes i kriget mot Libanon 2006.

Armén har dragit ned på inköpen av klusterbomber tillverkade i USA och köper i stället klusterbomber av typen M-85 som utvecklats i Israel. Dessa har en inbyggd mekanism som gör att de förstör sig själva, om de inte exploderat direkt vid nedslaget.

En klusterbomb är en bombkapsel som öppnar sig i luften och sprider ut en mängd småbomber över ett större landområde. Klustervapnen har tidigare lämnat kvar en stor mängd odetonerade bomber efter anfall. Därmed kan det ha en förgörande effekt under lång tid efteråt.

Enligt FN:s uppskattningar fällde Israel en miljon klusterbomber över Libanon i krigets slutskede, den 12-14 augusti 2006. Omkring 40 procent exploderade inte vid nedslaget utan låg kringspridda i byar och odlingar i södra Libanon.

Minst 38 människor har dödats och 217 skadats av klusterbomberna efter krigets slut enligt FN:s bedömning. (TT)

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

1 timme sedan
USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.