Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lär ut cannabisodling - på USA:s marijuanauniversitet

- 12/04/2011, 15:01 -
1 av 2

Portland Press Herald

2 av 2

Marijuana State University

Ray Logan, 56, har odlat gräs mer än halva sitt liv. Nu drar han nytta av sin tidigare illegala hobby - i undervisningssyfte.

PORTLAND. På Marijuna State University i den amerikanska delstaten Maine lär 56-årige Ray Logan ut konsten att odla gräs. Det kan låta märkligt - i och med att cannabis fortfarande är narkotikaklassat och olagligt i USA.

Men medicinsk marijuana är tillåten i allt fler delstater. Och inom "apoteksgräsrörelsen" har professor Logan funnit ett sätt att dra nytta av sina illegala kunskaper på laglig väg.

– Just nu gillar jag att göra det och hjälpa människor att lära sig odla själva, säger han till lokaltidningen The Portland Press Herald.

Ray Logan har odlat cannabis i 30 år i rekreationellt syfte. I början på april kunde han hålla sina första lektioner för vetgiriga blivande gräsapotekare och patienter helt lagligt tack vare Maines liberala lagstiftning kring medicinsk marijuana.

Kursdeltagarna var 15 män och de flesta var patienter.

Polis: "Man kan odla lagligt"

I delstaten får registrerade patienter, vårdgivare och apotek odla och sälja den narkotiska växten i syfte att behandla en rad specificerade sjukdomar.

– Det finns ett jättestort kunskapsbehov och många vet inte hur de ska lära sig, säger han till Portland Press Herald.

Eleverna skriver in sig på en tretimmars workshop och går därifrån som experter på att odla högkvalitativ marijuana i hemmen.

För att undvika sammandrabbningar med de rättsvårdande myndigheterna använder dock Logan basilika i klassrummet när han ska demonstrera odlingstekniker. Och polisen har noterat att kursen finns, men har inte funnit anledning att agera.

Trots att medicinsk marijuana skapar juridiska gråzoner och orsakat hätsk debatt på sina håll tar man det lugnt i Portland.

– Det är absolut möjligt att odla marijuana helt lagligt, konstaterar polisen Gary Rogers.