- Foto: AP/Scanpix

Kraftbolaget ska betala katastrofnotan i Japan

Tepco ska betala minst 3,7 miljarder kronor.


Den japanska regeringens besked efter kärnkraftskatastrofen i Fukushima är ett dråpslag för kraftbolaget Tepco.

Bolaget ska betala runt 80 000 kronor i kompensation till alla som evakuerats från området nära kärnkraftverket. Runt 48 000 familjer lever inom evakueringszonen och har därmed rätt att begära ersättning, enligt BBC. Det gör att Tepcos kompensation blir minst 3,7 miljarder svenska kronor.

Och pengarna ska fram så snabbt som möjligt, enligt regeringens krav.

- Tokyo Electric Company (Tepco) ska snabbt skynda sig att betala för att kompensera förlusterna som orsakats av evakueringen och behovet av att hålla sig inomhus, säger regeringstalesmannen Yukio Edano, enligt BBC.

Samtidigt finns det 150 evakueringscenter där de drabbade nu befinner sig och även om Tepco skyndar sig lär utbetalningarna dröja för vissa.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukraina: 37 000 människor kan saknas

Utsläpp från myndigheters tjänsteresor ökar

Utsläppen från svenska myndigheters tjänsteresor ökade mellan 2022 och 2023. Men nivån på utsläppen ligger fortfarande mycket lägre än året före pandemin.

Krock mellan bil och malmbil utanför Pajala

En person har förts till sjukhus med ambulanshelikopter efter att ha krockat med en lastbil utanför Pajala, uppger polisen.

Georgien går vidare med omstritt lagförslag

Parlamentet i Georgien har röstat för att gå vidare med ett kontroversiellt lagförslag med röstsiffrorna 78–25. Lagförslaget, som gör att organisationer med utländska kopplingar kan stämplas som att driva "främmande makts intressen", debatteras vidare under kvällen.

Slutar betala pension till boende i Sverige: De drabbas

1 timme sedan
Den finska folkpensionen ska sluta betalas ut till de som bor i utlandet. Det är framförallt boende i Sverige som påverkas av beslutet. Finska medborgare är i chock, rapporterar Sveriges Radio.

Man åtalas för grovt övergrepp mot barn

1 timme sedan
En man i 45-årsåldern åtalas för grovt sexuellt övergrepp mot ett sjuårigt barn i Västerås, rapporterar VLT.