Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

EU vill ändra i datalagringen

Nyheter | 18/04/2011 13:03

Nu vänder EU-kommissionen och vill ändra i EU:s datalagringsdirektiv. – Direktivet innebär risker för den personliga integriteten, säger EU-kommissionen.

BRYSSEL. EU-länderna är sedan en tid tillbaka tvungna att lagra all trafikdata från mobiler och datorer. Dock har alla länder - bland dem Sverige - inte infört direktivet än.

Lagen har utsatts för hård kritik för att den innebär en massövervakning av medborgarna. Och nu backar också EU-kommissionen efter en utvärdering som presenteras i Bryssel under måndagen.

Det är stora skillnader mellan olika länder i tillämpningen - till exempel kring vilka myndigheter som har rätt att använda sig av trafikdatan. I en del länder hör skattemyndigheterna till de behöriga myndigheterna. Vissa länder har inte heller som krav att en domstol måste tvinga tele- och nätoperatörerna att lämna ut uppgifter.

I utvärderingen konstateras att reglerna måste stramas upp för att inte utgöra hot mot den personliga integriteten. Men man konstaterar också att datalagringsdirektivet bidragit till att förhindra brott.