Söndag 9 Maj
Stockholm

Obama rekordpopulär efter Usamas död?

Obama får stöd under en demostration i New Delhi Indien.
1 av 4
Obama får stöd under en demostration i New Delhi Indien. Foto: Gurinder Osan/AP/SCANPIX
Barack Obama får kredd av Billy McCormac som tror att han kommer vinna valet.
2 av 4
Barack Obama får kredd av Billy McCormac som tror att han kommer vinna valet. Foto: Charles Dharapak/AP/SCANPIX
Obama hyllas över hela världen. Här i belgiska tidningar.
3 av 4
Obama hyllas över hela världen. Här i belgiska tidningar. Foto: Virginia Mayo/AP/SCANPIX
Usamas död påverkar inte Obamas stöd enligt Mccormac.
4 av 4
Usamas död påverkar inte Obamas stöd enligt Mccormac. Foto: Markus Schreiber/AP/SCANPIX

Barack Obamas ökande popularitet ifrågasätts av amerikanen Billy McCormac.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Förtroendet för Obama

Barack Obama vann det amerikanska presidentvalet 2008 efter att ha fått 52, 9 procent av väljarnas stöd mot 45, 7 procent för republikanske kandidaten John McCain.

I New York Daily News opinionsundersökning efter dödandet av Usama bin Ladin har förtroendet för Obama stigit med nio procentenheter, från 47 till 56 procent.

En majoritet av de tillfrågade i en undersökning gjord av Washington Post är dock fortfarande kritiska till presidentens hantering av ekonomin.

Nästan tio år efter terrordådet i New York 2001 lyckades USA döda al-Qaida-ledaren Usama bin Laden. Nyheten spreds som en löpeld runt världen och i centrum stod USA:s president Barack Obama.

– Bin Ladins död markerar den mest betydande insatsen hittills i vår nations strävan att besegra al-Qaida, sa han till nationen i sitt efterföljande tal.

Superpopulär??

Och framgången i kampen mot al-Qaida är något som president Obama behövde. Sedan nyheten spridits runt världen har hans popularitet stigit med nära nio procentenheter. Det visar en ny opinionsundersökning som New York Daily News publicerar. Men glasklart är det ändå inte. Opinionsundersökningarna går isär enligt Billy Mccormac, tidigare på tankesmedjan Timbro och van tyckare om amerikansk politik.

Mccormac har varit bosatt i Sverige sedan 1995 och är expert på amerikansk politik. Efter bin Ladins död har han följt utvecklingen nära.

Har Obama ett starkare stöd efter bin Ladins död?

– Det har inte rört sig markant överhuvudtaget av det jag har sett. Jag läste nyligen om en hardcoredemokrat som inte hittar att det sticker iväg åt något håll och då väljer jag att tro på honom, säger han till Nyheter24.

Billy Mccormac säger själv att han hade förväntat sig att stödet skulle öka markant. Men ett starkt stöd efter en stor händelse är oftast tillfälligt och det är andra faktorer som avgör valen.

– Om man tittar på på George Bush den äldre efter Kuwaitkriget så fick han ett enormt stöd av amerikanerna. Ändå förlorade han valet mot Bill Clinton bara ett år senare.

Och Obamas stöd är inte i närheten av det Bush hade efter Kuwaitkriget. Det enda som kan få amerikanerna att intressera sig för det här länge fram är om underrättelsetjänsten får fram nya bevis från bin Ladins beslagtagna datorer.

Han kommer i stället att brottas med den ekonomiska krisen och budgetfrågorna kommer att hamna i fokus igen. Billy McCormac passar dock på att hylla Obama för hans mod att ta tuffa beslut.

– Han har fått bort lite av den här töntstämpeln som universitetsprofessorn. Han har vågat ta svåra och tuffa beslut. Han beordrade till exempel hårda attacker mot de somaliska piraterna och nu Usama bin Ladin. Han ska ha kredd för att klara svåra beslut.

Tror du Obama har tillräckligt stöd för att vinna valet ändå?

– Som det ser ut i dag, så kommer han vinna valet men inte med stor majoritet. Republikanerna har ett stort problem i att de inte har en tillräckligt stark kandidat, säger Mccormac till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela