Måndag 5 Dec
Stockholm

Merkel vill ge Sverige färre semesterdagar

Merkel är trött på att pröjsa notan.
1 av 5
Merkel är trött på att pröjsa notan. Foto: Markus Schreiber/Scanpix
Men Borg säger nej till Merkel. Sverige sköter om sitt hus trots fem fler semesterdagar än Tyskland.
2 av 5
Men Borg säger nej till Merkel. Sverige sköter om sitt hus trots fem fler semesterdagar än Tyskland. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Men Merkel gillar inte grekernas frikostiga pensioner.
3 av 5
Men Merkel gillar inte grekernas frikostiga pensioner. Foto: CORNELIUS POPPE/Scanpix
Arbetsmyran Sarkozy ligger aldrig på latsidan. Men hans väljare har många semesterdagar.
4 av 5
Arbetsmyran Sarkozy ligger aldrig på latsidan. Men hans väljare har många semesterdagar. Foto: MATHIEU CUGNOT/Scanpix
Solbadande på Långholmsbadet med Kungsholmen i bakgrunden
5 av 5
Solbadande på Långholmsbadet med Kungsholmen i bakgrunden. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Anders Borg: "Det är en svensk nationell angelägenhet som ska beslutas om i Sverige".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

NORDREIHN-WESTFALEN. Angela Merkel vill att EU-ländernas pensions- och semesternivåer ska samordnas. Den tyska regeringschefen gillar inte att tyskarna ska betala och jobba längst och mest för att rädda Grekland, Irland och Portugal. Samtidigt jobbar krisländernas medborgare färre år och har mer semester än tyskarna.

– Vi kan inte ha en gemensam valuta och sedan ha några som arbetar mer än andra. Det fungerar inte i det långa loppet, sa Merkel på ett partimöte i Rhenlandet under tisdagen.

Att Tyskland alltid betalar mest av EU-notan är inget nytt. Ansvar och solidaritet med EU-projektet har sedan länge varit en hörnsten i tysk utrikespolitik. Något som man också tjänat på.

Men vindarna börjar vända och de tyska väljarna har tröttnat på att betala miljardbelopp för Europas krisekonomier. Förbundskansler Angela Merkel måste nu vinna tillbaka de röster som svikit henne i regionalvalen.

Enligt en studie från 2009 har Tyskland ett lagstadgat minimum av 20 semesterdagar om året. Frankrike och Finland har 30, Litauen och Storbritannien, 28; Polen, 26 och Grekland, Österrike, Danmark, Sverige och Norge har 25.

Finansministerns  pressekreterare Daniel Valliollahi säger till Nyheter24 att Anders Borg anser att frågan om såväl lönebildning som lönevillkor ska ligga på nationell nivå:

– Finansministeriet tycker alltid att det är bra när pensionsåldrarna höjs, det är bra för ekonomin om folk jobbar mer. Vi har alltid varit tydliga med att den svenska arbetsmarknadsmodellen är en nationell angelägenhet. Det som rör svenska modellen, lönesättning och lönevillkor ska fattas i Sverige, säger Valliollahi till Nyheter24.

EU-minister Birgitta Ohlssons pressekreterare Magnus Simonsson säger till Nyheter24 att även om frågan inte ligger på Ohlssons bord så tror han inte att Sverige är intresserade av att ha den lagstiftningen på EU-nivå:

– Vi vill ha ett smalare och vassare Europa i gränsöverskridande frågor. Varje land måste självklart ta ansvar för sin egen ekonomi, och det gör Sverige, säger Simonsson till Nyheter24.

Merkel tillägger dock att Tyskland kommer att fortsätta vara solidariskt med Grekland och euron:

– Men de länderna kan inte fortsätta att agera som de gör. Tyskland hjälper bara till om alla andra anstränger sig också. Och det måste man visa, säger Merkel till Rhenlandets partikamrater, skriver El País.

Det återstår att se om Merkel vinner stöd för att harmonisera européernas semester- och villkor. Sverige kan hon i alla fall inte räkna med. Trots allt ligger största pressen på de krisdrabbade länderna Grekland, Irland och Portugal.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.