Onsdag 28 Sep
Stockholm

Separatistparti ny maktfaktor i Baskien

Stödet för nya koalitionen Bildu har varit enormt.
1 av 3
Stödet för nya koalitionen Bildu har varit enormt. Foto: Alvaro Barrientos / AP
Pelo Urizar, längst till vänster, säger till radiokanalen RNE att Eta tillhör historien.
2 av 3
Pelo Urizar, längst till vänster, säger till radiokanalen RNE att Eta tillhör historien. Foto: Alvaro Barrientos / AP
Spansk och fransk polis har den senaste tiden slagit till hårt mot Eta. Här grips en medlem i april.
3 av 3
Spansk och fransk polis har den senaste tiden slagit till hårt mot Eta. Här grips en medlem i april. Foto: Alvaro Barrientos / AP

Den separatistiska vänsterkoalitionen Bildu blev näst största parti i Baskien i det spanska valet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Eta och vapenvilorna

Euskadi ta Askatasuna ("Baskerlandet och friheten"), Eta, har sedan 1968 dödat över 800 människor, skadat tusentals och genomfört flera dussin kidnappningar.

De senaste åren har rörelsen, som är terrorstämplad, försvagats kraftigt och vapenvilor på deras initiativ har varit vanliga. De har inte alltid hållt dem, men i september 2010 deklarade de att vapenvila råder och i januari 2011 meddelade att samma vapenvila är permanent.

Beskedet möttes av spekulationer inom spansk press huruvida en splittring likt den mellan IRA och The Real IRA på Irland kan ha uppstått inom Eta.

SAN SEBASTIÁN. Separatiströrelsen i Baskien är på frammarsch. Men inte genom väpnad konflikt från terrorstämplade Etas sida utan genom politiska val.

Trots kopplingar till förbjudna partiet Batasuna, som i sin tur hade starka band med Eta, lyckades koalitionen Bildu vinna mycket mark i de baskiska kommunalvalen.

Bildu är en hybrid av partierna Eusko Alkartasuna, EA, (socialdemokrater som lämnat centern) och socialistiska Alternatiba. De skulle först inte få ställa upp i de baskiska kommunalvalen men när en oenig författningsdomstol till slut tillät dem blev de näst största parti i regionen.

 

"Eta en del av det förflutna"

Den nationalistiska vänstern, abertzale (baskiska för "patriot"), kan nu gå en ny vår till mötes.

– Eftersom de har varit utanför den elektorala processen sedan 2002 så har många kommit in igen i och med Bildu. De blev andra största parti i kommunalvalen och tar makten i den viktiga staden San Sebastián, där PSOE (spanska socialdemokraterna) haft makten länge, säger Nyheter24:s egen Jakob Lewander, statsvetare och kunnig inom spansk politik.

Bildu har en gemensam plattform med EA, ett etablerat socialdemokratiskt parti som förvisso är nationalistiskt och separatistiskt. Tack vare detta har man kunnat distansera sig från Eta.

– Eta borde nu bli en del av det förflutna, sade Pelo Urizar, en av ledarna bakom Bildu, till radiokanalen RNE. Detta uppger The Guardian.

 

Nationalismen kan bli reformistisk

Den stora utmaningen för den nya koalitionen kommer i samband med nästa regionalval (Baskien, Andalusien, Katalonien och Galicien har val på skilda datum än resten av Spanien) som hålls år 2013.

– Det är bra att abertzalevänstern måste sitta i samma politiska båt som EA. Men man måste hålla tungan rätt i mun för om radikala väljare blir missnöjda med det här kommer stödet öka för Eta, även om det inte är starkt nu, säger Jakob Lewander.

Om det spanska högerpartiet Partido Popular skulle gå framåt i det kommande regionalvalet, liksom de gjorde nationellt, kan det betyda att stämningen mellan dem och radikala separatister radikaliseras.

– Men om nationalistpartierna vinner mark från vänster till höger kan nationalismen möjligen bli reformistisk. I Baskien är folk redo för det, säger Lewander.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.